Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Συνέχιση των μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, 4 έως 7 Οκτωβρίου.

Επιχειρήσεις 

Η κατάσταση στο μέτωπο κατά τη διάρκεια της 4ης Οκτωβρίου, ήταν σταθερή αλλά οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν με ένταση. Περίπου στις 09:00, το Υπουργείο Αμύνης του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι Αρμενικές δυνάμεις έριξαν πυραύλους στην πόλη Τάρταρ και στον Χοραντίζ ενώ το Υπουργείο Άμυνας του Αρτσάχ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έβαλλαν κατά της Στεπανακέρτ. Μάλιστα από βίντεο πολίτη φαίνεται ότι οι Αζέροι έκαναν χρήση βλημάτων διασποράς προσπαθώντας να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στους αμάχους. 

Φορτηγό στις εγκαταστάσεις των Αζέρων στο Mingacherin
όπου πραγματοποιήθηκε αρμένικη επίθεση.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, η Γκάνια δέχθηκε βομβαρδισμό. Το Αρμενικό Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι αυτός προήλθε από την επικράτειά του ενώ το Αρτσάχ ανέλαβε την ευθύνη, δηλώνοντας ότι οι Αρμενικές δυνάμεις είχαν στοχεύσει και καταστρέψει τη στρατιωτική αεροπορική βάση της Γκάνια. (Πηγή Serge/4 Οκτ/18.38). Επίθεση δέχθηκε και το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Mingacherin με πυραύλους Smertch.

Προσβολή αρμένικου άρματος με Uav (Loitering munition) Harpon.

Από βίντεο που εξέδωσε το αζερικό ΥΠΑΜ φαίνεται η προσβολή 2 αρμάτων μάχης Τ-72, εκ των οποίων ένα Τ-72Β, ενός πολλαπλού εκτοξευτή BM-21, δύο αυτοκινούμενων πυροβόλων 2S3 Akatsiya, ενός φορτηγού Ural 4320 και ενός φυλακίου. Όλα τα παραπάνω χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση Uav Harop, ισραηλινής κατασκευής. Οι Αρμένιοι με τη σειρά τους δημοσίευσαν τα χτυπήματα και την καταστροφή ενός άρματος μάχης Τ-72 που βλήθηκε από πολύ κοντινή απόσταση, περίπου 20 μέτρων με RPG, ενός ακόμη άρματος μάχης Τ-72 (πηγή φωτογραφιών lostarmour, στοιχείο 25918) και 2 λοιπών οχημάτων που δεν ταυτοποιήθηκαν αλλά αναφλέγησαν και καταστράφηκαν. Επίσης, ένα Uav Orbiter-1k επίσης καταρρίφθηκε και προήλθε στην αρμένικη κατοχή σχεδόν άθικτο (ηλεκτρονική παρεμβολή ή αστοχία υλικού). 

Σε βίντεο του infoteka24.rl φαίνονται περίπου 15 νεκροί Αζέροι στρατιώτες σε ορεινό δρόμο. Αν και δεν είναι γνωστό αν οι συγκεκριμένοι έπεσαν στο πεδίο με τις ίδιες συνθήκες που επικρατούν στο βίντεο, πάντως σίγουρα το πυκνά ομιχλώδες τοπίο με την περιορισμένη ορατότητα στα 20 μέτρα σίγουρα θα ευνοούσε τους Αρμένιους από τη δυσχέρεια στην αζέρικη υποστήριξη με τα Uav. Στο μέτωπο του χωριού Μadaghis, όπου οι Αζέροι εισήλθαν στο χωριό και αποχώρησαν επί τόπου, έκαναν μια προσπάθεια από τον βόρειο δρόμο (έχει γίνει geolocation της θέσης τους)προς το χωριό. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε σε συντριβή. Δύο με τρία φορτηγά οχήματα που έκαναν απόπειρα να διέλθουν δέχθηκαν πλήγματα με ΑTGM και καταστράφηκαν. Σε δεύτερο χρόνο, μια δύναμη 80 περίπου ανδρών του πεζικού προσπάθησε το ίδιο, από το ίδιο γυμνό και ακάλυπτο πεδίο. Εκεί, δέχθηκε έναν καταιγισμό πυρών πυροβολικού, όλμων και ATGM με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 εξ αυτών να είναι νεκροί ή τραυματίες.

Το σημείο βόρεια της Madaghis όπου οι αζέρικες επιθέσεις
είχαν πλήρη αποτυχία.

Η αζέρικη πλευρά δημοσίευσε βίντεο με λάφυρα 10 φορτηγά Ural 4320/Kakaz, 5 στοιχεία όλμων που σύμφωνα με αυτήν περιήλθαν στην κατοχή τους, στο νότιο τμήμα του μετώπου, σε αυτό της Jabrayil μαζί με 3 Τ-72 από προγενέστερο χρόνο. (Πηγές ΝΚObserver/4 Οκτ/18.49, COIN_TR, RALee85/feed/609) . Σε αυτό δρουν και οι δυνάμεις μισθοφόρων του SNA των οποίων η σύσταση αποτελείται από Τουρκμένους μαχητές της «Μεραρχίας Sultan Murad» και «Ταξιαρχίας Suleyman Shah» με μηνιαίο μισθό 1.500 δολαρίων (πηγή SOHR). Σε δημοσιευμένο βίντεό τους, φαίνονται οι δυνάμεις τους να έχουν επικρατήσει σε μια θέση Αρμενίων όπου 4 είναι νεκροί, 2 εκ των οποίων είναι με πολιτικά ρούχα, πιθανόν τοπικούς εθελοντές.(Πηγή Archer83Able/4 Οκτ/20.53) Oι Τουρκμένοι με τη σειρά τους έχουν αρκετές απώλειες αφού αναφορά κάνει λόγο για 55 σωρούς που επιστράφηκαν στη Συρία. (Twitter/Elizrael). Ο όποιος ισχυρισμός τους για προέλαση σε εκείνον τον τομέα με κατάληψη 7 χωριών και της πόλης Jabrayil, κρίνεται έως τώρα αστήρικτος αφού η θέση των μαχητών του SNA με Geolocation δείχνει να είναι εκτός όλων αυτών των σημείων.

Χάρτης στο νότιο τμήμα των επιχειρήσεων. Η λευκή γραμμή είναι η προέλαση
που ανακοίνωσαν οι Αζέροι, η πράσινη όμως είναι αυτή που έχει επιβεβαιωθεί.
Με κόκκινο κύκλο το σημείο όπου φαίνεται σε βίντεο μισθοφόροι του SNA 
να είναι σε αρμένικη θέση. Με κίτρινο η γραμμή πριν τις συγκρούσεις.
Πηγή GermanAt.

Η 5η Οκτωβρίου κύλησε με αρκετά μικρότερη ένταση. Οι Αζέροι ανακοίνωσαν την κατάληψη του χωριού Ταλίς, 8 χιλιόμετρα βορειότερα της Madaghis και 6 από το πιο πρόσφατο σημείο που αποκρούστηκαν. Να σημειωθεί ότι το χωριό είχε ήδη επισημανθεί ότι καταλήφθηκε από μερικές πηγές (Krummaper/Twitter) από τις 2 Οκτωβρίου. Παρουσίασαν 3 άρματα μάχης που κατέλαβαν (2 Τ-72Α, 1 Τ-72Β), φορτηγά και αρκετό πολεμικό υλικό που άφησαν πίσω οι Αρμένιοι, 9Μ111 Fagot ATGM, D-30 πυροβόλα 122 χλστ, βλήματα κλπ (RALee85/feed 653). Στις 6 Οκτωβρίου βρίσκονταν και στον οικισμό Chaxirli στον νότιο τομέα και ορισμένοι χάρτες δείχνουν να έχουν έρθει στην κατοχή τους 1-2 διπλανά χωριά. Η πυκνή ομίχλη και ο βροχερός καιρός ανέστειλαν τις επιχειρήσεις της ημέρας. Ένα ακόμη βίντεο που δημοσιεύτηκε δείχνει το χτύπημα αζέρικου άρματος T-72 με ATGM, ενώ οι Αρμένιοι προέβησαν και στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων Tochka-U. 

Στις 7 Οκτωβρίου βίντεο δείχνει την είσοδο των Αζέρων στο χωριό Σουκουρμπειλί, στον νότιο τομέα, της Τζαμπραγίλ, ακόμα όμως μακριά από την  γραμμή που έχουν ανακοινώσει ότι κατέχουν. Στον ίδιο τομέα οι Αρμένιοι χτύπησαν αποθήκη πετρελαίου και κομβόι φορτηγών ανεφοδιασμού των Αζέρων. Οι Αρμένιοι δήλωσαν ότι εκεί έχουν πραγματοποιήσει τακτική υποχώρηση από ορισμένα σημεία, αλλά ακόμα παραμένει άγνωστο αν αυτό ισχύει ή πραγματοποίησαν αναγκαστική υποχώρηση.

Αζέροι στρατιώτες στην πόλη Ταλίς.


Αποτίμηση

Αν ο αντικειμενικός σκοπός των Αζέρων ήταν η φθορά των Αρμενίων τότε μπορούμε να πούμε ότι ως ένα βαθμό αυτό ήταν επιτυχές. Τα τουλάχιστον 59 άρματα μάχης/τεθωρακισμένα που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν σίγουρα αποτελούν ένα αξιοπρόσεκτο κενό αν στο κοντινό μέλλον οι επιχειρήσεις συνεχιστούν. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και ο μεγάλος αριθμός φορτηγών, πολλαπλών εκτοξευτών και το λοιπό πολεμικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε. Ένας έντονος πόλεμος φθοράς είναι κάτι που σίγουρα η Αρμενία δεν θα ήθελε, δεδομένου του «μπάτζετ» που διαθέτει αλλά και του γεγονότος ότι είναι απελπιστικά μόνη. Στον αντίποδα, το Αζερμπαϊτζάν, με άφθονους πόρους, με την υλική και μη- μισθοφόρους του SNA, τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό-υποστήριξη της Τουρκίας, της υλικής βοήθειας του Ισραήλ και την έμμεση υποστήριξη της Γεωργίας που έχει παραδώσει τον εναέριο χώρο στην Τουρκία βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική θέση.

Αν ο αντικειμενικός σκοπός ήταν η αποκόμιση εδαφών τότε τα αποτελέσματα, έως τώρα μετά από 10 περίπου μέρες, είναι ισχνά. Μερικά μόνο τετρ/χλμ βρίσκονται ξανά, επιβεβαιωμένα, στην  κατοχή των Αζέρων , εκτός αν αυτή η πολιτική, του σταδιακού «ξηλώματος» εδαφών αποτελεί την καθιερωμένη.


Τα περιορισμένα εδαφικά κέρδη των Αζέρων έως τις 6 Οκτωβρίου
στο ΒΑ και ΝΑ τμήμα του μετώπου. Ως ελάχιστη
περιοχή υπολογίζεται γύρω στα 145 τ.χλμ
95 στον βόρειο και 50 στον νότιο τομέα.
Πηγή :ryanmofarrell


Ένα εξαιρετικό άρθρο για τα διδάγματα που μπορούν να εξάγει κάποιος από τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι αυτό. Υπογραμμίζεται πώς η πυκνότητα των αισθητήρων στο σύγχρονο πεδίο μάχης αλλάζει την ισορροπία στον πόλεμο συνδυασμένων όπλων. Σημειώνεται ότι τα αποσπασματικά βίντεο συνήθως δείχνουν ελιγμούς αρμάτων μάχης, όταν το καμουφλάζ είναι δύσκολο να διατηρηθεί, και ότι σε ανάλογη περίπτωση δυτικές δυνάμεις θα έπρεπε εξίσου να τις κάνουν αν επρόκειτο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της μάχης. Τα βίντεο έχουν επίσης επιλεγεί ως παραδείγματα επιτυχιών του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά δείγματα για τις αρμενικές δυνάμεις να σκάβουν, να αποκρύπτουν θέσεις, να οχυρώνονται και να αναπτύσσουν δολώματα/ομοιώματα, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.



Πηγές

armen.press

APA.AZ

infoteka24.rl

rusi.org

Syrian Observatory for Human Rights


Twitter/ Serge, NKObserver, Coin_TR, RALee85, Krummaper,Idliben, Elizrael,Archer83Able, GeromanAT, MilitaryMaps, MrRevinsky,ryanmofarrell, aldin_ww.


Λογαριασμοί telegram.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου