Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Αυτοσχέδια χειροβομβίδα του Συριακού εμφυλίου πολέμου.

Πρόκειται για χειροποίητη χειροβομβίδα που ονομάζεται «Hanifka» ,παρόμοια με τη διάσημη «Hattabka» από τους πολέμους της Τσετσενίας.Τέτοιες χειροβομβίδες παρήχθησαν κατά τη διάρκεια των δύο Τσετσενικών πολέμων και πήραν το όνομά τους από έναν από τους πιο διάσημους επικεφαλής των σεπαρατιστών, τον Αμίρ ιμπν αλ-Κατάμπ , ο οποίος πέθανε την άνοιξη του 2002.
Μια βολιδα των 23 χλστ χρησιμοποιείται συχνά ως το κύριο σώμα-κέλυφος και στη συνέχεια πραγματοποιείται το γέμισμα με εκρηκτική ύλη ΤΝΤ ή οποιαδήποτε άλλη εύχρηστη εκρηκτική ύλη. Το φυτίλι είναι πιθανόν προϊόν απομίμησης, παρασκευάζεται πιθανότατα στη Συρία χρησιμοποιόντας ως σχέδιο την κινέζικη χειροβομβίδα Type 86P. Αναφέρεται ότι χρησιοποιήθηκε και ως βλήμα για τους εκτοξευτές χειροβομβίδων VOG-25 και το AGS-17 των 30 χλστ.


Ο Αραβικός Συριακός Στρατός είχε αποκομίσει αρκετές χιλιάδες από αυτές τις χειροβομβίδες ως λάφυρα και τα χρησιμοποίησε κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αυτό λόγω της μικρής τους ισχύος. Στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται το ελάχιστο βάρος τους, το εξαιρετικά χαμηλό κόστος υλικών για την κατασκευή τους καθώς και η δυνατότητα κατασκευής τους χωρίς την κατοχή κανονικών χειροβομβίδων.


Πηγές: 1) Twitter/ArmoryBazaar 2) Tut.by

Читать полностью:  https://42.tut.by/663545

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου