Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Η πολιτική εκτουρκισμού της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.


Η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει το  υποστηριζόμενο από την Τουρκία συμβούλιο στο Αφρίν. Είναι προφανές ότι η τουρκική επιρροή έχει μετατρέψει την πρόσφατη πολιτική διοίκηση στα κατεχόμενα εδάφη από τους επαναστάτες (SNA,TFSA στις επαρχίες Αφρίν, Τζαράμπουλους, Β.Ράκκα) σε υποτελή υποκρατίδια θα μπορούσαμε να πούμε της Τουρκίας. Τουρκικές σημαίες, τουρκικά σήματα στις στρατιωτικές στολές, εικόνα του Ερντογάν σε μια περίοπτη θέση που συνήθως είναι ο Κεμάλ Ατατούρκ στα τουρκικά κρατικά κτίρια.

Η Τουρκία δεν αναλώνεται όμως μονάχα στους συμβολισμούς. Προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της, να αποκτήσει αναλώσιμους στρατιώτες στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις αλλά και αξιοποιήσει τυχόν επιστημονικό και μη προσωπικό παρείχε ιθαγένεια σε τουλάχιστον 76.000 Σύριους στις αρχές του έτους, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού.(1)

Επίσης, για «εκπαιδευτικούς» σκοπούς ενημέρωσε ότι οι μαθητές θα λάβουν μαθήματα τουρκικής γλώσσας στα σχολεία που ανακαινίστηκαν από την Άγκυρα. Μετά από «αίτημα των συριακών εκπαιδευτικών»(προφανώς των υποστηριζόμενων της Τουρκίας επαναστατών) που εργάζονται στην πόλη, το διοικητικό συμβούλιο της νότιας επαρχίας Hatay της Τουρκίας άνοιξε ένα τουρκικό γυμνάσιο στην περιοχή İskenderun της επαρχίας.(2)

Επιπλέον, το πανεπιστήμιο του Γκαζιαντέπ της Τουρκίας θα ανοίξει τρεις σχολές σε  συριακές πόλεις, όπως ανέφερε η επίσημη εφημερίδα της Άγκυρας, αντανακλώντας την αυξανόμενη τουρκική παρουσία στην περιοχή. Μια σχολή ισλαμικών επιστημών θα ανοίξει στο Αζάζ της Συρίας, μια σχολή εκπαίδευσης στο Αφρίν, και μια σχολή οικονομικών και διοικητικών επιστημών στο Al-Bab, σύμφωνα με επίσημη κρατική δημοσίευση της Τουρκίας.(3)

Είναι προφανές ότι από το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ και την αδυναμία ή τη μη συγκατάθεση των υπόλοιπων δυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ να το καλύψουν, η Τουρκία βρήκε την ιδανική ίσως ευκαιρία να φανεί σε σημαντικό αριθμό πληθυσμού, το οποίο περιλαμβάνει Τουρκμένους, Σύριους αλλά και Κούρδους, ότι αποτελεί την προστάτιδα δύναμη της περιοχής παρέχοντας ασφάλεια από τους τρομοκράτες όπως χαρακτηρίζει του YPG/YPJ, εκπαίδευση, υλικές παροχές, υπηκοότητα και ό,τι άλλο προνόμιο μπορεί.

Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται φυσικά με το πλέον σημαντικό για αυτήν εγχείρημα. Την εθνική εκκαθάριση των Κούρδων από τις περιοχές που κατέλαβε. Πάνω από 600.000 άτομα έφυγαν από τις οικίες τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων «Κλάδος Ελαίας» και «Άνοιξη Ειρήνης» σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.(4) Έτσι δημιούργησε τη ζώνη ασφαλείας που ήθελε, απέκοψε τους δεσμούς PKK και SDF, αύξησε το κύρος και την επιρροή της στην ήδη ρημαγμένη περιοχή που θα αναζητήσει εύκολα προστάτη..




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου