Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Από τις πύλες της Τρίπολης στη συντριβή. Χρονολόγιο των μαχών στη Λιβύη για το 2020.

 Αντίπαλες δυνάμεις.

Από τις 4 Απριλίου 2019 οι ένοπλες δυνάμεις της Βουλής των Αντιπροσώπων , ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (ΕΣΛ), ανακοίνωσε την επιχείρηση «Πλημμύρα της Αξιοπρέπειας». Αντικειμενικός σκοπός του επικεφαλής του ΕΣΛ(LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, ήταν η κατάληψη της Τρίπολης και ουσιαστικά ο τερματισμός του εμφυλίου στη Λιβύη. Στην Τρίπολη έλεγχο και έδρα είχε ο Λιβυκός Στρατός (ΛΣ/GNA), της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Τις δυνάμεις του ΕΣΛ υποστήριζαν κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία και η Αίγυπτος με πολεμικό υλικό ενώ τον ΛΣ η Τουρκία και το Κατάρ με πολεμικό υλικό, μισθοφόρους από τη Συρία και οικονομική βοήθεια. Ο ρόλος της ιδιωτικής εταιρείας Wagner που υποστήριζε τον LNA ήταν κατά κύριο λόγο διακριτικός και εκπροσωπούσε σαφώς τα συμφέροντα της Ρωσίας στη μεταεμφυλιακή εποχή της Λιβύης, όποια κι αν θα είναι αυτή.


Από τον Δεκέμβριο του 2019 Σύροι/Τουρκμένοι μισθοφόροι άρχισαν να καταφθάνουν στη Λιβύη προκειμένου να υποστηρίξουν τον ΛΣ της Τρίπολης. Οι άνδρες αυτοί, βετεράνοι του Συριακού εμφυλίου, ανήκουν στις οργανώσεις Faylaq al Sham, «Μεραρχία ,Μu'tasim», ταξιαρχίες Suqour al Sham, «Μεραρχία Hamza» και στις κατά βάση τουρκμενικές «Μεραρχία Sultan Murad» και «Ταξιαρχία Suleiman Shah» και ανήκουν στην ομπρέλα αυτών, στον SNA , τον Συριακό Εθνικό Στρατό.

Οι μάχες συντελέστηκαν σε τρία κυρίως μέτωπα: 1) σε αυτό στα νότια περίχωρα της Τρίπολης και στην Ταρχούνα 2) δυτικά αυτής στις πόλεις Σαμπράθα/Σορμάν/Ζαουίγια, βορείως της σημαντικής στρατιωτικής βάσης Αλ Ουατίγια 3)και σ' αυτό της Σύρτης με κατεύθυνση στην Αμπού Κουραΰν. Οι παρακάτω κατατοπιστικοί χάρτες είναι από τον λογαριασμό στο Twitter/Suriyak.

Μέτωπο Τρίπολης

Μέτωπο Ζαουίγια

Μέτωπο Σύρτης

Στις αρχές Ιανουαρίου στην Τρίπολη η κατάσταση χαρακτηριζόταν από καταλήψεις και ανακαταλήψεις σημείων στα περίχωρα της πόλης με μικρές προωθήσεις συνολικά για τον LNA. Στις 6 Ιανουαρίου ο LNA πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε αυτήν την εκστρατεία, καταλαμβάνοντας τη Σύρτη. Με αυτήν αποκτούσε πρόσβαση σε πολύτιμους αγωγούς πετρελαίου. Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων, συνεννόησης και αλλαγής στρατοπέδου των υπερασπιστών της πόλης, της Ταξιαρχίας 604. 

Η μονάδα αυτή, αποτελούμενη από σαλαφιστές, και ειδικότερα του Μαντκαλισμού, θα παίξει σημαντικό ρόλο και κατά την αντεπίθεση του GΝΑ το θέρος του ίδιου έτους. Αρκετός οπλισμός παντός είδους, μερικά άρματα και λοιπά οχήματα έπεσαν στα χέρια του LNA. Η προώθηση συνεχίστηκε και την επόμενη μέρας έως το Αμπού Κουραΰν για να το χάσει όμως μετά από 2 ημέρες μετά από αντεπίθεση του GNA και να παραμείνει στην Αλ Κανταΐγια. Έκτοτε, παρά τις επίμονες προσπάθειες του LNA η γραμμή του μετώπου σε αυτόν τον τομέα δεν θα έχει ουσιαστικές αλλαγές. Στην Τρίπολη η κατάσταση παρέμενε σταθερή με ελάχιστα εδαφικά κέρδη για τον. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η κατάσταση παρέμενε στάσιμη με τους αντιπάλους να έχουν περίπου τις ίδιες απώλειες, με την κυβέρνηση της Τρίπολης να έχει ελαφρώς πιο μεγάλες απώλειες στα βαρέα οχήματα. Στον αέρα οι αντίπαλοι έως τέλη Φεβρουαρίου είχαν χάσει 2 και 5 Uav , LNA και GNA αντίστοιχα ενώ οι πρώτοι έχασαν και το πρώτο σύστημα Pantsir-S1.

Τον Μάρτιο ο LNA ξεκίνησε πάλι τις επιχειρήσεις στα προάστια της Τρίπολης με μικρή προώθηση στην συνοικία Ράμλα και στην Άιν Ζαίρα από την 106η Ταξιαρχία που είναι υπό τον γιο του Χάφταρ, Καλίντ. Οι επιθέσεις αυτές συνεχίστηκαν έως το τέλος του μήνα. Στις 26 Μαρτίου ο GNA πραγματοποίησε αντεπίθεση καταφέρνοντας να ανακαταλάβει λίγα σημεία. Την ίδια ημέρα ξεκίνησε την επιχείρηση «Καταιγίδα Ειρήνης» με σκοπό να καταλάβει την σημαντική βάση Αλ Ουατίγια. Ενώ αρχικά, μάλλον από τον αιφνιδιασμό είχε μερική επιτυχία, εντούτοις ο LNA με αντεπίθεση, όχι μόνο απώθησε τις εχθρικές δυνάμεις αλλά προωθήθηκαν βόρεια. Με αυτές τις ενέργειες έθεσε υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Αλ Τζουμαίλ, Ριγκνταλίν, Αλ Άσσαχ, Ζάλταν που φτάνουν στα περίχωρα της μεθοριακής γραμμής της Τυνησίας / Λιβύης  και απομόνωσε με αυτόν τον τρόπο την παραλιακή πόλη Ζουαρά. Αυτό το σημείο αποτελεί ίσως το ζενίθ της προώθησης του LNA συνολικότερα στην προσπάθεια για επικράτηση. Νέα επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ στον άξονα Σύρτης-Μισράτα στο Αμπού Κουραΰν στις 27/3 αρχικά επιτυχής κατέληξε σε οπισθοχώρηση απ' όλα τα σημεία που καταλήφθηκαν. Στις 30 του ίδιου μήνα ο LNA στην Τρίπολη πραγματοποίησε μικρή επιτυχία.

Η επιχείρηση «Καταιγίδα Άνοιξης» του GNA και η αντεπίθεση
του LNA. Πηγή: Twitter/Suriyak.

Ο Απρίλιος ξεκίνησε με μια αντεπίθεση του GNA στον τομέα της Τρίπολης η οποία απέσπασε όλα τα εδαφικά κέρδη του αντιπάλου στη συνοικία Ράμλα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου σε αυτόν τον τομέα.Ο LNA έφτασε στις 13 του μήνα στο ύψος της οδού  Rabush Abu Salim, μόλις 9.5 χλμ περίπου από το λιμάνι της Τρίπολης. Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα του LNA. Από αυτό το σημείο και για 2 περίπου μήνες θα βρίσκεται σχεδόν συνεχώς στην άμυνα και θα βλέπει τις επαρχίες που κερδήθηκαν να «ξηλώνονται». Την ίδια ημέρα, στις 13 Απριλίου, ο GNA ξεκίνησε μια ισχυρή επίθεση προς την πόλη Σορμάν 2 άξονες. Μετά από μερικές ώρες κατάφερε να καταλάβει τις πόλεις Σαμπρία, Αμποέισα και Σορμάν.  Παρά τη συγκέντρωση στρατευμάτων της 128ης και 134ης Ταξιαρχίας του LNA στη Σαμπράθα  αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από την πόλη εγκαταλείποντας 6 άρματα, MRLS και άφθονο λοιπό υλικό. Με την πλήρη κατάρρευση σε αυτό το τμήμα ο Χάφταρ έχασε ό,τι κέρδισε πριν από δυόμιση εβδομάδες καθώς και ό,τι κατείχε και αποκόπηκε τελείως από τα παράλια ενώ άνοιξε ο διάδρομος με επικοινωνίας της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τυνησία. Επίσης, ο GNA είχε περάσει στην αντεπίθεση, με τις μάχες από τις 20 Απριλίου έως 3 Μαΐου να δίνουν μια μικρή προώθηση προς τη στρατιωτική βάση Hamza ,ΝΔ της Τρίπολης. Στη ΒΑ της, στην Ταρχούνα, επίσης ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση από τις 18 του μήνα και κατέλαβαν 5 πόλεις/χωριά, από τα οποία έχασαν τα 2 από αντεπίθεση του LNA. 

Εικόνες από στρατιωτικό υλικό που άφησε πίσω 
ο LNA στις αρχές Ιουνίου με την κατάρρευση του
μετώπου.

     
 Από τις 4 έως τις 17 Μαΐου οι αντίπαλοι επιδόθηκαν σε σκληρές μάχες στη Ράμλα, ΝΑ στο μέτωπο της Τρίπολης όπου δυνάμεις του LNA κατάφεραν μερική ανακατάληψη σε απωλεσθέντα σημεία και έδειχναν ότι ακόμα κρατούσαν το μέτωπο. Στην Αλ Ουατίγια αντίθετα, προσπαθούσε να κρατήσει τη στρατιωτική βάση από τις συνεχείς επιθέσεις, κάτι που κατάφερε με επιτυχία παίρνοντας μάλιστα πίσω και μια πόλη, την Αλ Ακραμπίγια. Δεν συνέβη όμως το ίδιο στις 18 Μαΐου, όταν ο GNA εν τέλει κατάφερε να εισέλθει και να καταλάβει τη βάση. Μετά από αυτό συνέχισε την επίθεση νοτιότερα όπου ο LNA πλέον υποχωρούσε διαρκώς και ερχόταν σε συνεννόηση με τις τοπικές φυλές προκειμένου να εισέλθει στις πόλεις τους, καθώς επικρατούσε εκεί έτσι κι αλλιώς μια ημιαυτόνομη κατάσταση. Σε αυτό το διάστημα καταστράφηκαν και τα περισσότερα Α/Α συστήματα Pantsir-S1, των οποίων η καταστροφή πραγματοποιήθηκε όσο αυτά δεν ήταν εν ενεργεία.

Στις 22 Μαΐου ο LNA υποχώρησε στην Τρίπολη, στο ΒΑ πλευρό του σε πολύ μεγάλη έκταση για τα δεδομένα αυτής της σύγκρουσης στην πόλη, όπου κάθε οικοδομικό τετράγωνο μετρούσε. Απώλεσε μια έκταση μήκους 2.5 χιλιομέτρων και βάθους 1, με κρίσιμα σημεία όπως το στρατόπεδο Τκμπαλι. Την επόμενη η υποχώρηση έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις στο βόρειο σημείο όπου το στρατόπεδο Χαμζά, το στρατόπεδο Γιαρμούκ και ενός πυροβολικού εγκαταλείφθηκαν και πλέον φάινονταν οι πρώτοι ξεκάθαροι τριγμοί στις τάξεις του LNA. Την ίδια ημέρα στη Ράμλα, ο GNA έφτασε έξω από τον Διεθνές Αερολιμένα Τρίπολης όπου πραγματοποιήθηκαν σφοδρές μάχες επί τουλάχιστον μια εβδομάδα με αρκετές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Τελικά, στις 30 Μαΐου πήραν μέρος του αεροδιαδρόμου και στις 3 Ιουνίου ολόκληρο έχοντάς το διασφαλίσει καταλαμβάνοντας και τις γύρω συνοικίες. Το διάστημα 3 έως 6 Ιουνίου ο LNA εγκατέλειψε άτακτα όλα τα σημεία και η υποχώρηση έλαβε διαστάσεις χιονοστιβάδας και η 14μηνη πολιορκία της Τρίπολης είχε επισήμως λήξει ενώ έπεσε και η Ταρχούνα. Το υλικό που άφησε πίσω ο LNA ήταν τεράστιο καθώς δεκάδες άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, ελικόπτερα, στοιχεία πυροβολικού και κάθε λογής υλικό είχε αφεθεί άθικτο. Μέσα σε 3 μέρες ο στρατός του Τομπρούκ έχασε παραπάνω απ' όσα έχασε από την αρχή της εκστρατείας. Για τις παραπάνω απώλειες υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες εκτιμήσεις, αν και πρόκειται για τουρκικές πηγές.(1)
Κατεστραμμένα ΑCV-15 τουρκικής κατασκευής που 
στάλθηκαν στις δυνάμεις του GNA, στα προάστια της Τρίπολης.


Ο GNA ξεκίνησε μια νέα επιχείρηση με το όνομα «Μονοπάτια της νίκης» για να καταλάβει τη Σύρτη και τη Τζούφρα και να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ της νίκης. Μετά από μερικές ώρες μάχης ο GNA κατάφερε να σπάσει την πρώτη γραμμή άμυνας και πήρε τον έλεγχο των πόλεων Mintaqat al Bagla, Al-Washkah και Buwayrat al Ḩasun. Μόλις την ίδια ημέρα, έφτασε έξω από τα περίχωρα της Σύρτης όπου και επιτέθηκε από δύο πλευρές, από τη δυτική είσοδο της πόλης και από το νότιο. Μερικές μονάδες κατάφεραν να εισέλθουν στην πόλη όμως αντεπίθεση μερικών ανασυνταγμένων μονάδων του LNA μαζί με την 604η Ταξιαρχία της πόλης και τη βοήθεια της αεροπορίας, τις εξουδετέρωσε, προέβη σε αντεπίθεση και οδήγησε τις εχθρικές δυνάμεις τουλάχιστον 30 χλμ δυτικότερα. 
Η επίθεση του GNA στη Σύρτη στις 6 Ιουνίου.
Πηγή: Twitter/Suriyak.

Οι επόμενες μέρες κύλησαν χωρίς σημαντικές αλλαγές στο μέτωπο έως τις 11 Ιουνίου και με σποραδικές συγκρούσεις και ανταλλαγές πυρών πυροβολικού. Στιθς 4 Ιουλίου , μη αναγνωρισμένα πολεμικά αεροπλάνα, πιθανόν Dessault Mirage 2000 των ΗΑΕ πραγματοποίησαν επιδρομή στη βάση της Αλ Ουατίγια. Ένας αξιωματούχος του GNA στην Τρίπολη αναγνώρισε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν 3 συστήματα MIM-23 Hawk (κάποιες πηγές ανάφεραν και χτύπημα σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Koral, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν φωτογραφίες ακόμη) που στάθμευαν στη βάση, αποτελώντας ίσως την πιο σημαντική απώλεια οπλικού συστήματος από εχθρική ενέργεια τα τελευταία έτη μετά την κατάρριψη μαχητικού F-4 Phantom στη Συρία, στις 22 Ιουνίου 2012. 

Η νίκη για τον GNA επιτεύχθηκε σαφώς από τη μεγάλη βοήθεια που είχε από την Τουρκία σε έμψυχο και μη υλικό, μια κίνηση που τα εύσημα αποδίδονται στον Ερντογάν ο οποίος μετέφερε τα πάντα μέσω μιας αερογέφυρας που περνούσε ανάμεσα από την Κύπρο και την Ελλάδα και μετά δυτικά νοτίως της Κρήτης, πέρα από αυτά που μεταφέρθηκαν με πλοία. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη με τις δύο πλευρές να εξοπλίζονται συνεχώς από τους «χορηγούς» τους και έναν νέο γύρο συγκρούσεων να φαντάζει πολύ πιθανός στο προσεχές διάστημα.

Οι παρακάτω απώλειες αφορούν αυτές που έχουν επιβεβαιωθεί με οπτικοακουστικό υλικό και φωτογραφίες (OSINT), σαφώς οι πραγματικές είναι μεγαλύτερες. Η λίστα θα ανανεώνεται μ νέες που πιθανόν δεν έχουν καταχωρηθεί.

Απώλειες LNA

Άρματα μάχης 71 (Τ-55/62/72) : (1), (2) , (3), (4) έως (9), (10), (11), (12) και (13), (14) έως(19), (20), (21), (22) έως (25), (26), (27), (28), (29), (30), (31), (32) και (33), (34) έως (40), (41), (42) έως (45), (46), (47), (48), (49), (50), (51), (52), (53) έως (57), (58), (59), (60) έως (62), (63), (64), (65), (66), (67), (68) έως (71).

ΤΟΜΑ,ΤΟΜΠ  44  (Panthera, BTR, BRDM, BMP, GAZ Tigr, Typhoon Spartan,Nimr, Mbombe, Al Mared, LT-79,Ratel,Humvee): (1),(2), (3), (4), (5) , (6), (7), (8) , (9), (10), (11), (12), (13), (14), (15), (16), (17), (18), (19), (20), (21), (22), (23), (24), (25), (26), (27), (28), (29), (30), (31) και (32), (33), (34), (35), (36), (37), (38), (39), (40), (41), (42), (43), (44), (45-46), (47-48).

Jeep ,TOYOTA technicals, με οπλισμό κλπ 64: (1), (2), (3), (4) έως (10), (11), (12), (13), (14), (15) και (16), (17) , (18), (19), (20), (21), (22), (23), (24)και(25), (26) (27), (28) ,(29), (30) έως (32), (33), (34), (35), (36), (37), (38), (39), (40), (41), (42), (43) έως (45), (46) έως (49), (50), (51) έως (53), (54), (55), (56) έως (58), (59 έως (61), (62), (63) και (64).

Πυροβολικό 16 (D-20, Palmaria, BM-21 όλμοι): (1), (2), (3) και (4), (5), (6), (7), (8), (9), (10), (11) και (12), (13), (14), (15) ,(16), (17), (18).

Uav 10 (Orlan-10, Wing Loong, Orbiter-1k, Zala 421-16 ): (1), (2), (3)  (4) , (5) , (6), (7), (8), (9), (10).

Α/Α (Pantsir-S1) 8: (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8).

Αεροσκάφη, ελικόπτερα 23 (Su-22, Mirage F1, Mi-17/35, AW-190) *τα περισσότερα αεροσκάφη/ελικόπτερα ήταν μη επιχειρησιακά: (1) και (2) (3), (4) έως (8), (9), (10), (11) και (12), (13), (14) και (15), (16) και (17), (18), (19) έως (22), (23).


Απώλειες GNA

Άρματα μάχης 8 (T-55/62/72) : (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8).

ΤΟΜΑ, θωρακισμένα οχήματα, 26 (BMP, BTR, 9M123 Khrizantema-S, BMC Vuran, Kirpi, Panthera)κλπ: (1), (2), (3),(4), (5),(6) , (7), (8), (9), (10), (11), (12), (13), (14), (15), (16), (17) ,(18) ,(19), (20), (21), (22), (23), (24), (25), (26).

Jeep, TOYOTA με οπλισμό κλπ (και EE-9 Cascavel ) 18 :(1), (2),(3), (4), (5), (6), (7), (8), (9), (10), (11), (12), (13), (14), (15), (16), (17), (18).

Uav (TB2 Bayraktar, Mini Uav Bayraktar, Kargu, IAI Harop**διεκδικούν και οι 2 την κατάρριψη) 21: (1), (2), (3), (4) , (5), (6), (7), (8), (9), (10), (11), (12), (13), (14), (15), (16), (17), (18), (19), (20), (21)

Λοιπά (Σύστημα επικοινωνιών ή Uav)1: (1)

Πυροβολικό 3 (ΒΜ-21, Palmaria): (1), (2), (3)

Αεροσκάφη 1: (1)

Α/Α 3 (MIM-23 Hawk): (1) έως (3)


Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πλακούδα Σπυρίδων και τον COIN για την παροχή πληροφοριών και τον Suriyak για τους λεπτομερείς χάρτες των επιχειρήσεων.

Σημειώσεις

(1) Σε άρθρο του Oryx μεταξύ άλλων αναφέρονται μόνο στην Ταρχούνα 82 άρματα μάχης, 51 ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ,Τ/Θ, 21 Α/Κ πυροβόλα, MLRS, 88 TOYOTA κλπ, 5 αεροσκάφη/ελικόπτερα.

Πηγές

-Syrian Observatory of Human Rights

-https://lostarmour.info/

Λογαριασμοί Twitter: Suriyak, Oded Berkowitz, emad_badish, ibrahim_gasoda, BurkanLy, JulianRoepche, Krummaper, EnglishRedmap, LibyaReview, Al Mukbir, ObservatoryLY, IslamicWorldUpdate, Woland2485, AlmanaraMedia, RojavaNetwork, Senja Masa, mstrMax11, Ouais Hasairi, warsonthebrink,Miyhnea, Cyberspec1, Senja Masa, osamaalobide, Servanenefrine, KhaledDernah


Σύνδεσμοι στο Youtube

- https://www.youtube.com/watch?v=nTrtTGVyDeU&feature=emb_title

-https://www.youtube.com/watch?v=4nDE9YgLY_Q&feature=emb_title

-https://www.youtube.com/watch?v=vNS8udqgMl4&feature=emb_title

-https://www.youtube.com/watch?v=DBCnH64eiKQ

-https://www.youtube.com/watch?v=lp6KeIQ0XD0

-https://www.youtube.com/watch?v=L1lr08dqouU

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Τα ρωσικά Uav στη Συρία και η δράση τους κατά τη διάρκεια της «Αυγής του Ιντλίμπ 2».

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2019 οι ένοπλες δυνάμεις της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας (SAA) , της Ρωσίας , του Ιράν , της Χεζμπολάχ και άλλων συμμαχικών πολιτοφυλακών κήρυξαν την έναρξη της επιχείρησης «Αυγή του Ιντλίμπ 2». Οι συγκρούσεις έλαβαν μέρος στο ΝΑ τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ και στο Δυτικό τμήμα του Χαλεπίου κατά μήκος της λεωφόρου Μ5. 

Αντίπαλοι ήταν ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) , η οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (HTS) , η οργάνωση Rouse the Believers Operating Room , το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν (TIP) , και άλλες δυνάμεις των τζιχαντιστικών και μη ανταρτών. Τις ομάδες αυτές ενίσχυε με υλικό αλλά και εμπράκτως στο πεδίο της μάχης - ιδίως κατά το διάστημα της επιχείρησης «Ασπίδα Άνοιξης», 27 Φεβρουαρίου με 6 Μαρτίου- η Τουρκία.

 

Αναμφίβολα, πρωταγωνιστές στις συγκρούσεις της Συρίας (όπως και της Λιβύης και προσφάτως του Ναγκόρνο-Καραμπάχ) είναι τα τουρκικά Uav, κυρίως τα TB2 και τα Anka-S. Αυτά προκάλεσαν βαριές απώλειες στους αντιπάλους τους και θεωρούνται ως βασικοί συντελεστές της τροπής των παραπάνω συγκρούσεων. Με παρόμοια επιτυχία χρησιμοποιήθηκαν και τα ρώσικα, με τη διαφορά να έγκειται ίσως στο γεγονός ότι οι στόχοι των Τούρκων ήταν πιο «θεαματικοί», αν δούμε ότι χτυπήθηκαν δεκάδες άρματα μάχης, τεθωρακισμενα, αυτοκινούμενο πυροβολικό κλπ. Οι Ρώσοι από την άλλη, είχαν ως στόχους τις δυνάμεις του SNA, HTS και των λοιπών ομάδων που δεν διέθεταν τα παραπάνω και έτσι επικεντρώθηκαν κυρίως στην καταστροφή αυτοσχέδιων θωρακισμένων οχημάτων, σημαντικών κτηρίων αφού είχε εισέλθει  προσωπικό, στοιχεία πυροβολικού και MRLS και μερικά BTR/BMP/IFV και στις 20 Φεβρουαρίου απέναντι στα τουρκικά άρματα μάχης M60 και ΤΟΜΑ. 

Ρωσικά Uav.

Αρχικά, οι Ρωσικές Δυνάμεις χρησιμοποίησαν στη Συρία διάφορα Uav που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους όπως τα Orlan-10, Forpost, Eleron-3sv,  Orion και ZALA 421-16E2. Από τα τέλη του 2015 (δηλαδή όταν η Ρωσία είχε ήδη εμπλακεί στη Συρία), οι Ένοπλες Δυνάμεις της διέθεταν συνολικά 1.720 UAV. Από την άνοιξη του 2016, η Ρωσία είχε αναπτύξει 70 Uav και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αναφέρθηκε ότι διέθετε άλλες 3 ομάδες, δηλαδή 6 με 9 σκάφη. Η δράση τους πιστοποιείται από την κατάρριψη μερικών από αυτά κατά καιρούς στη Συρία - κανένα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Αυγή του Ιντλίμπ», έπεσαν μετά το πέρας αυτής, στις 10, 12 και 22 Μαρτίου - ενώ τα βίντεο από τις επιχειρήσεις προέρχονται πιθανόν από Orlan-10 ή Forpost.



Η συνεισφορά αυτών των Uav-τα Forpost που είναι στην ουσία μια παραλλαγή του ισραηλινού IAI Searcher Μk 2, τα Eleron και τα ZALA 421-16- είναι να παρέχουν αναγνώριση εδάφους, εναέριες περιπολίες και συντεταγμένες στους στόχους για ακριβείς επιθέσεις πυροβολικού και αεροπορίας. Τα Orlan-10 χρησιμοποιούνται συνήθως σε ζεύγη ή σε ομάδες των 3, όπου το πρώτο χρησιμοποιείται για αναγνώριση συνήθως σε ύψος 1 με 1.5 χιλιόμετρο, το δεύτερο για παρεμπόδιση εχθρικών επιθέσεων (Ηλεκτρονικός Πόλεμος) και το τρίτο ως αναμεταδότης που μεταδίδει τις πληροφορίες στο κέντρο ελέγχου. Το Orion από την άλλη πραγματοποιεί επιθέσεις κατά επίγειων στόχων, με μέγιστο φορτίο οπλισμού 200 κιλά, και η Συρία αποτέλεσε κυριολεκτικά το πεδίο δοκιμών του για να εγκριθεί η ένταξη σε περαιτέρω παραγωγή.

Όλα τα ρωσικά Uav (ένας στόλος από σχεδόν 2.000 πλέον που σύγκριση με το νούμερο των 180 το 2011 αποτελεί μια μεγάλη διαφορά)  έχουν βάρος μικρότερο από 30 κιλά, και είναι πολύ κατώτερα από το Forpost όσον αφορά το ωφέλιμο φορτίο το οποίο είναι και το μόνο που πλησιάζει τις αποδόσεις ενός MALE Uav. Επί του πεδίου τα Orlan-10, τα Uav με την πιο συχνή χρήση με τα Forpost, παρέχουν  σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα αναγνώρισης των Ρωσικών δυνάμεων στη Συρία. Αυτό, μπορεί να μεταφέρει έως 5 κιλά ωφέλιμου φορτίου, όπως σταθεροποιημένες κάμερες ημέρας και νυχτερινής όρασης και συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου, να μεταδώσει οπτικοακουστικο υλικό από απόσταση έως 120 χλμ και  να παραμείνει στον αέρα για 14 ώρες σε υψόμετρο έως 5.000 μέτρα. Το αποτελεσματικό εύρος μετάδοσης του υλικού  μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω χρησιμοποιώντας ένα άλλο Orlan-10 ως αερομεταφερόμενο σταθμό αναμετάδοσης. Όταν το ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M2 καταρρίφθηκε από τούρκικο μαχητικό κατέπεσε σε μια ορεινή περιοχή κοντά στα τουρκικά σύνορα, το επιζών μέλος του πληρώματος εντοπίστηκε γρήγορα με τη βοήθεια ενός Uav Orlan-10, καθιστώντας δυνατή την διάσωσή του από το έδαφος που ήταν υπό των ανταρτών/τζιχαντιστών. Το πλήρωμα που χειρίστηκε το Uav αργότερα παρασημοφορήθηκε για τον κρίσιμο ρόλο τους στην επιχείρηση διάσωσης.


Επιχειρησιακή δράση.

Η παροχή των πληροφοριών των ρωσικών Uav συνετέλεσε στην καταστροφή 4 αρμάτων μάχης, 5 πολλαπλών εκτοξευτών πυροβολικού, 58 οχημάτων διαφόρων τύπων, (BTR, BMP, M113, ACV-15, αυτοσχέδια θωρακισμένα οχήματα και λοιπά οχήματα) καθώς και στην καταστροφή επιπλέον 59 στόχων που αφορούν επιχειρησιακά κέντρα, φυλάκια, ομάδες πεζικού, ακόμη και εισόδους από σήραγγες, συνολικά 126 στόχους. Οι παραπάνω απώλειες αφορούν μόνο αυτές που μπορούσαν να ταυτοποιηθούν από τη δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού και παρατίθενται (μόνο των οχημάτων) μαζί με τις υπόλοιπες απώλειες των δυνάμεων του SNA, HTS, TIP και λοιπών οργανώσεων καθώς και του Τουρκικού Στρατού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην «Αυγή του Ιντλίμπ 2»:

Άρματα μάχης, σύνολο 17 εκ των οποίων 7 τουρκικά Μ60T Sabra και λοιπά, ένα Α/Κ πυροβόλο 2S1 Gvozdika, Τ-55, Τ-62 και τροποποιημένα σε λειτουργία ως APC: (1), (2) ,(3), (4) (5), (6), (7), (8), (9), (10), (11), (12), (13), (14). (15), (16), (17)

Τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων , σύνολο 41 -τα 9 χρησιμοποιήθηκαν ως SVBIED- (*), BMP-1, BRM-1K, BTR-60, ACV-15, M113A2, Vuran BMC, MSPV Panthera F9, Otokar ZPT, R-145BM,Shorland SB301 καθώς και οχήματα θωρακισμένα με αυτοσχέδιο τρόπο 20 στον αριθμό: (1), (2), (3) , (4) , (5), (6), (7), (8), (9) , (10), (11) , (12) , (13), (14), (15), (16), (17), (18), (19) και (20), (21), (22), (23), (24), (25), (26), (27), (28) και (29) και (30) και (31), (32) , (33), (34), (35), (36), (37), (38) , (39), (40), (41) , (42), (43), (44), (45), (46), (47), (48), (49), (50), (51), (52), (53), (54), (55), (56), (57), (58), (59), (60), (61).

Λοιπά οχήματα, φορτηγά, οχήματα μεταφοράς αρμάτων κλπ, 67 στον αριθμό: (1), (2) και (3), (4) και (5), (6), (7), (8) και (9), (10) ,(11) και (12) , (13), (14), (15), (16) , (17), (18), (19), (20) , (21), (22), (23) , (24), (25), (26), (27), (28), (29), (30), (31), (32), (33), (34) , (35), (36) , (37), (38) και (39), (40), (41), (42), (43), (44), (45), (46), (47), (48), (49) ,(50), (51), (52) , (53), (54), (55), (56), (57), (58), (59), (60), (61), (62), (63), (64) , (65), (66), (67).

44 στοιχεία από πολλαπλούς εκτοξευτές (7), όλμους, πυροβολικό:(1), (2), (3), (4) και (5) ,(6) και (7), (8), (9), (10), (11) και (12), (13), (14), (15) , (16), (17), (18) και (19), (20), (21) και (22), (23) , (24) , (25), (26), (27), (28) και (29), (30), (31) , (32), (33), (34), (35), (36), (37), (38), (39), (40), (41), (42), (43), (44).

Για την ιστορία, οι απώλειες του Συριακού Στρατού το ίδιο διάστημα είναι τουλάχιστον 110 περίπου άρματα μάχης και τεθωρακισμενων, εκ των οποίων τα 30 τουλάχιστον είναι από χτυπήματα αντιαρματικών (ATMG) και 44 από τη δράση των τουρκικών Uav.(**) Είκοσι από αυτά καταλήφθηκαν από τις αντίπαλες δυνάμεις. Επίσης, απωλέσθηκαν 39 στοιχεία πυροβολικού, όλμων, MRLS, καθώς και 59 οχήματα πάσης φύσεως (φορτηγά προμηθειών, οχήματα με οπλισμό των 23 χλστ, Shilka κλπ). Οι απώλειες του Συριακού Στρατού παρέχονται αναλυτικά εδώ με μοναδικό ίσως λάθος την καταστροφή συστήματος Pantsir-S1 που αποδείχθηκε ότι αποτελούσε προϊόν μοντάζ. Πραγματοποιήθηκαν ακόμη τουλάχιστον 56 επιθέσεις με ATGM σε θέσεις του Συριακού Στρατού όπως φωλεές πολυβόλων, ATGM, φύλακια, σε κτήρια με ομάδες πεζικού, στα χαρακώματα καθώς και στο ανοιχτό πεδίο. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά το σφυροκόπημα και τις μεγάλες απώλειες του Συριακού Στρατού στην «Ασπίδα Άνοιξης» , η γραμμή του μετώπου είχε μικρές αλλαγές και παρέμεινε σχετικά σταθερή ενώ πραγματοποιήθηκαν επιτυχείς αντεπιθέσεις ακόμη και σε μεγάλες πόλεις όπως η Σαρακίμπ. Στην τελευταία γίνεται συχνά μεγάλη μνεία για την προσφορά των μαχητών της Χεζμπολάχ. Οι επιθέσεις του Τουρκικού Στρατού πιθανόν να είχαν ξεκινήσει και πριν από την επίσημη έναρξη της επιχείρησης, από τις 27 Φεβρουαρίου δηλαδή, αν λάβουμε υπ' όψιν τις ανακοινώσεις των Τούρκων για τις απώλειες των Σύρων πριν από αυτήν καθώς και από την κατάρριψη τουρκικού Uav ANKA-S στις 25/2.

Συμπεράσματα

Συνολικά, η χρήση ρωσικών Uav αναγνώρισης στη Συρία κρίθηκε επιτυχημένη. Ωστόσο, έχει επισημανθεί ένα κρίσιμο ελάττωμα: οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν κανένα επιθετικό Uav - σε αντίθεση όχι μόνο με τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά και τους Ισραηλινούς, τους Ιρανούς και τους Τούρκους, που όλοι έχουν επιθετικά αεροσκάφη μεσαίας τάξης στο συριακό πεδίο μαχών (και όχι μόνο) και τα εξελίσσουν ραγδαία. Όπως όλοι οι άλλοι χρήστες στρατιωτικών αεροσκαφών, η ρωσική κυβέρνηση ανακάλυψε ότι η απώλεια των Uav στο πεδίο της μάχης δε δημιουργεί πρωτοσέλιδα ούτε προκαλεί προβλήματα στην κοινή γνώμη. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι γνωστό ότι έχασαν τουλάχιστον 10 Uav κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στη Συρία - αλλά αυτό έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο στη Ρωσία και είναι αναλώσιμα.

Καταρριφθέν ρωσικό Eleron-3SV.

Από τα παραπάνω θα μπορούσαν να εξαχθούν ίσως χρήσιμα συμπεράσματα και για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Αποτελεί γεγονός ότι η Τουρκία έχει δώσει δέουσα σημασία στα Uav και έχει αποκομίσει μεγάλη εμπειρία από τα πεδία των μαχών σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ και Αρτσάχ. Φυσικά, αντιμετώπισε κατώτερης ποιότητας στρατεύματα και τεχνολογικό υλικό από οποιαδήποτε δυτική χώρα και ΝΑΤΟϊκά οπλικά συστήματα, όμως επ' ουδενί δεν θα έπρεπε να προκαλέσει εφησυχασμό. Η προσδοκώμενη απόκτηση των Rafale προσφέρει δυνητικά μια επιπλέον υπεροχή απέναντι στην τουρκική αεροπορία. Αυτή, σε συνδυασμό με την απόκτηση ενός στόλου Uav αναγνωρίσεων θα μπορούσε να δώσει τον ανάλογο χειρισμό και αποτέλεσμα, με δεδομένο την επικράτηση στον αέρα, με τη χρησιμοποίηση των ρωσικών Uav στη Συρία χωρίς να αναγκαστεί η χώρα να προβεί σε έναν αγώνα δρόμου για την απόκτηση επιθετικών Uav, όπως πολλοί αναφέρουν, στον οποίο η Τουρκία είναι ήδη μπροστά και πιθανόν να είναι αχρείαστος. 


Πηγές:

1. Όλα τα βίντεο που αφορούν τις συγκρούσεις στην επιχείρηση «Αυγή του Ιντλίμπ 2», από τις 19 Δεκεμβρίου έως τις 6 Μαρτίου, του καναλιού στο YouTube «R & U Videos» , War Diary με το δημοσιογραφικό προσωπικό του ANNA News. 

2. Λογαριασμοί στο Twitter : TheDeadDistrict, Santa Klaus, Hugo Kaaman, Krummapper, Calibre Obscura, XI,  Geroman, ZOKA, Samir, Oryx, Woofers, Hans Smhulke, MENA Conflict, Qalaat al Mudiq. 

3.http://cast.ru/products/articles/russian-uavs-in-syria.html

4. https://lostarmour.info/

5.https://www.oryxspioenkop.com/2020/02/the-idlib-turkey-shoot-destruction-and.html?m=1 . 

Σημειώσεις

(*) Τα 4 Vuran BMC έφεραν ελαφρές ζημιές.

(**)Να σημειωθεί ότι κάθε χτύπημα δεν σημαίνει και καταστροφή του άρματος, μερικά εξ αυτών επιβίωσαν του χτυπήματος με μικρέ ζημιές ενώ άλλα από την επιτυχή προέλαση του Συριακού Στρατού καθολη σχεδόν τη διάρκεια των επιχειρήσεων είχαν την ευχέρεια να μεταφερθούν στα μετόπισθεν για επισκευή.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Οι συγκρούσεις και η τεταμένη κατάσταση στη ΝΔ Συρία, ένα ακόμη κομμάτι του παζλ στην τεράστια πολυπλοκότητα του Συριακού εμφυλίου.

Τον Οκτώβριο του 2015, περίπου ένα μήνα μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ο στρατηγός Αλί Αγιούμπ, ανακοίνωσε τη δημιουργία του 4ου Σώματος σε μια προσπάθεια των Ρώσων να αντισταθμίσει την επιρροή του Ιράν από τις μονάδες που διατηρεί και υποστηρίζει. Καθώς αυτό δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα αποφασίστηκε η δημιουργία νέου, του 5ου Σώματος, με την προσθήκη πρώην ανταρτών με δέλεαρ έναν καλό μισθό (από 200 έως 300 δολάρια τον μήνα τη στιγμή που ένας αξιωματικός του SAA -Συριακού Στρατού- λαμβάνει 85 με 100) και τη ρωσική επικουρία/προστασία. Σύμφωνα με μια λιβανέζικη εφημερίδα, το 5ο Σώμα είχε προγραμματιστεί να ενσωματώσει τους βετεράνους και εθελοντές της Desert Hawks και τους Παλαιστίνιους της Liwa al-Quds με έδρα το Χαλέπι ενώ οι διοικητές της Χεζμπολάχ θα ηγούνταν άλλων μονάδων με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ανώτατης διοίκησης του SAA και των ξένων μαχητών της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ. 

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το 5ο Σώμα ήταν ένα τεστ για τη συνεργασία Ρωσίας-Ιράν στη Συρία. Από την ίδρυσή του, το Σώμα έχει λάβει εκτεταμένη μέριμνα από τη Ρωσία καθώς εκπαιδεύει και και προμηθεύει τις υπομονάδες της με  άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού όπως το T-62 και το BMB-1. (1) Παρά τον κοινό εχθρό που αφορά τις αντάρτικες ομάδες, σαλαφιστικές και μη, το Ισλαμικό Κράτος και λιγότερο τον Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (SDF, ουσιαστικά το Κουρδικό YPG/YPJ) με τη στήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, οι δύο δυνάμεις ανταγωνίζονται για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, με αντικειμενικό σκοπό τη μεγαλύτερη επιρροή. 

Η κατάσταση στη ΝΔ Συρία. Με μώβ οι περιοχές που δεν ελέγχονται από τον SAA
αλλά από τους πρώην αντάρτες του 4ου Σώματος.
Πηγή Twitter/Suriyak


Μετά τις επιτυχείς επιχειρήσεις τον Ιούλιο 2018 που έφερε τη Νταράα υπό τον έλεγχο του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) πολλές ανταρτικές μονάδες στην περιοχή συμφώνησαν στις ρωσικές διαπραγματευτικές συμφωνίες, σύμφωνα με τις οποίες παρέδωσαν τα όπλα τους. Εκείνοι που δεν συμφώνησαν με τους όρους εστάλησαν με τη γνωστή μέθοδο : λεωφορεία και αποστολή στην επαρχία  Ιντλίμπ. Όπως ήταν αναμενόμενο, πραγματοποιήθηκαν μυστηριώδεις εξαφανίσεις, αναγκαστικές στρατολογήσεις και δολοφονίες των πρώην ανταρτών και διοικητών σε μια προσπάθεια πλήρους επικράτησης στην περιοχή. Αρκετές αναφορές έγιναν όπου οι πολιτοφυλακές που χρηματοδοτήθηκαν από το Ιράν έχουν συσχετιστεί με διαφθορά, βασανιστήρια, εξαφανίσεις, αναγκαστική στρατολόγηση και γενικά λειτουργούν με ατιμωρησία. Ως απόδειξη για την απόγνωση αλλά και την αποστροφή προς σε αυτό το καθεστώς αποτελεί το γεγονός ότι οι ντόπιοι κάτοικοι απευθύνθηκαν στη ρωσική στρατιωτική αστυνομία με καταγγελίες. Σαφώς δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τον θρησκευτικό παράγοντα, με παράδειγμα από τον Ιανουάριο του 2019 όταν οι κάτοικοι εμπόδισαν να εισέλθουν άνδρες της Χεζμπολάχ και Ιρανών που φορούσαν στολές του SAA στην περιοχή της λεκάνης του Ιερομίακα (Γιαρμούκ) με κατηγορίες για καταναγκαστική στρατολόγηση και «διάδοση του Σιιτικού Ισλάμ» εναντίον ομάδων που συνδέονται με το Ιράν. Οπως ήταν αναμενόμενο η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη με αψιμαχίες στις 18 Ιανουαρίου 2019 στην επαρχία της Χάμα και τις συλλήψεις 15 μελών της πολιτοφυλακής (NDF) από τους υποστηριζόμενους από τους Ρώσους πρώην αντάρτες (2) και στο Χαλέπι με συνολικά 11 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Για τα ίδια περιστατικά η ρωσική Novaya Gazeta ανέφερε ως συνολικό αριθμό θυμάτων τα 200 άτομα.


Από την άλλη το Ισραήλ, έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι συμβιβάστηκε με την ανακατάληψη της ΝΔ γωνίας της Συρίας με τον όρο να μη συμμετέχουν εκεί το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Μάλιστα, ισραηλινές αναφορές τον ανέφεραν από τον Μάρτιο του 2017, όπως το Maariev που φιλοξένησε δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων, ότι θα ήταν ευχάριστο γεγονός να επιστρέψουν οι δυνάμεις του Άσαντ στα σύνορα του Γκολάν, αρκεί το Ιράν, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί τους να είναι μακριά. Πιο πρόσφατα, η  Haaretz  ανέφερε ότι «τα έγγραφα  που συνέταξε ο ισραηλινός στρατός και το υπουργείο Εξωτερικών  τα τελευταία δύο χρόνια δεν υποστήριζαν τον Σύριο πρόεδρο, αλλά οι εκτιμήσεις τους δείχνουν ότι θεώρησαν τη συνέχιση της θητείας του ως προτιμητέα ή ακόμη και ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ». Σε αυτή τη συμφωνία κύριος αποδέκτης ήταν ο Πούτιν που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κατανοεί τις ανησυχίες για την «ασφάλεια» του Ισραήλ από τη Συρία, δηλαδή, ότι αναγνωρίζει το «δικαίωμα» του Ισραήλ να βομβαρδίζει τις ιρανικές εγκαταστάσεις στη Συρία. Με αυτό άλλωστε επιτυγχάνεται και η μείωση της επιρροής του Ιράν και ως επακόλουθο η αύξηση της ρωσικής.

Η Ρωσία για να αποδείξει τη δέσμευσή της να καταστήσει την περιοχή ασφαλή, έστειλε τουλάχιστον ένα τάγμα στρατιωτικής αστυνομίας στο σημείο όπου βρίσκονται κλιμάκια των Ηνωμένων Εθνών, στα de facto σύνορα μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, όπου η μονάδα σύντομα ασχολήθηκε συνοδείες σε υψηλά πρόσωπα του ΟΗΕ και κοινές περιπολίες με ειρηνευτικές δυνάμεις του. Το Ισραήλ φαίνεται να έχει χαλαρώσει σχετικά προς το παρόν, και μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση δεν αποτελεί επιλογή, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα παραμείνει έτσι εάν προκύψει μια εντελώς νέα απειλή.

Τα χτυπήματα και οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2020.

Στην επαρχία ξεκίνησε αντάρτικο χαμηλής σχετικά έντασης κατά της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών που συμφώνησαν στους όρους παράδοσης. Οι θύλακες στοχεύουν κυρίως σημεία ελέγχου του στρατού και στελέχη από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας που ήταν σύνδεσμοι με τους πρώην αντάρτες. Οι συγκρούσεις στη Νταράα αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς αντίπαλος στην κυριαρχία της περιοχής είναι η 4η Μεραρχία του SAA με επικεφαλής τον Μαχέρ αλ Άσαντ, αδερφό του προέδρου της χώρας, και θεωρείται από πολλούς ως φιλοιρανός, και η 9η Μεραρχία. Να σημειωθεί ότι δεν αποτελείται ολόκληρο το 5ο Σώμα από πρώην αντάρτες αλλά κυρίως η 8η Ταξιαρχία με επικεφαλής τον Αχμάντ αλ Όντα, πρώην αρχηγό της αντάρτικης φράξιας «Νεολαία των Σουνιτικών Δυνάμεων».

Από τον Ιανουάριο έως τις 15 Νοεμβρίου 2020 οι δυνάμεις του Συριακού Στρατού και κυρίως οι πρώην αντάρτες κυρίως του 5ου Σώματος, μερικοί του 4ου αλλά και αυτοί που έχουν στρατολογηθεί στην τοπική αστυνομία, στις υπηρεσίες πληροφοριών και στις «Επιτροπές Συμφιλίωσης» γίνονται σε πολύ συχνή, σχεδόν καθημερινή βάση στόχος των αντάρτικων υλακών. Τουλάχιστον 237 έχουν πέσει νεκροί από τα χτυπήματα και άλλοι τόσοι έχουν τραυματιστεί. Τα χτυπήματα είναι συνήθως δολοφονίες που πραγματοποιούνται από 2 άτομα πάνω σε δίκυκλα έξω από τις οικίες των στόχων ή στα οχήματά τους, αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε φυλάκια και μικρούς σταθμούς, νάρκες και τοποθετήσεις Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΑΕΜ). Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από τις λεπτομερείς αναφορές του λογαριασμού Qalaat Al Mudiq στο Twitter.

Ένα από τα πολλά χτυπήματα με δίκυκλο που χρησιμοποιούν 
οι αντάρτες. 
Πηγή : Twitter.Qalaat al Mudiq

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οι αντάρτες, κυρίως της οργάνωσης «Λαϊκή Αντίσταση»,προκάλεσαν απώλειες 36 νεκρών. Οι στόχοι είναι ο Συριακός Στρατός με την 4η, 15η και 9η Μεραρχία, η Στρατονομία και η τοπική αστυνομία που έχει αρκετούς πρώην αντάρτες καθώς και το 5ο και 4ο Σώμα στα οποία πρώην αντάρτες έχουν στρατολογηθεί. Τον Μάρτιο οι αντάρτες στη Σαναμαΰν κατέλαβαν την πόλη , σκότωσαν 4 στρατιώτες του SAA, αιχμαλώτισαν άλλους 2 και χτύπησαν ένα άρμα μάχης. Ο SAA περικύκλωσε την πόλη και απάντησε με πυρά πυροβολικού. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως αντίδραση/ενθουσιασμό στις επιχειρήσεις που διεξάγονταν παράλληλα στο Ιντλίμπ, όπου ο Τουρκικός Στρατός ξεκίνησε ένα σφοδρό σφυροκόπημα με τα Uav στην επιχείρηση «Ασπίδα Άνοιξης» , από τις 27/2 έως τις 6 Μαρτίου μετά τον βομβαρδισμό στο Μπαλυούν του Ιντλίμπ όπου τουλάχιστον 34 Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί και 36 με 60 τραυματίστηκαν.Εν τέλει, προήλθε εκεχειρία και 25 αντάρτες μεταφέρθηκαν στο Ιντλίμπ. Τ χτυπήματα δεν σταμάτησαν και μέχρι τέλος του μήνα άλλοι 10 στόχοι έπεσαν νεκροί, ένας εκ των οποίων με δηλητηρίαση.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο τα θύματα ανήλθαν τουλάχιστον στα 66 με σημαντικότερες επιθέσεις στις 4 Μαΐου σε αστυνομικό σταθμό όπου 9 άτομα αιχμαλωτίστηκαν και εκτελέστηκαν και στις 28 Μαΐου όταν 4 πρώην αντάρτες του 5ου Σώματος έπεσαν νεκροί σε ενέδρα και άλλοι 4 τραυματίστηκαν. Να σημειωθεί ότι οι συχνές δολοφονίες ενός ή δύο ατόμων αφορούσαν και στρατιώτες και πρώην αντάρτες οι οποίοι δεν υπηρετούσαν πλέον και ασχολούνταν με την πολιτική ζωή. Στις 20 Ιουνίου ένα κομβόι του Συριακού Στρατού έπεσε πάνω σε ΑΕΜ με αποτέλεσμα 9 στρατιώτες να πέσουν νεκροί και πάνω από 25 να τραυματιστούν.

Στις 27 Ιουνίου οι υποστηριζόμενοι από τους Ρώσους πρώην αντάρτες επιτέθηκαν σε Σύρους στρατιώτες και κατέλαβαν φυλάκιο στο Χαχίλ Σαΐντα έχοντας 5 νεκρούς και 3 τραυματίες προκαλώντας απώλειες 3 νεκρών. Εν τέλει η τεταμένη κατάσταση αποσυμφορήθηκε. Τον Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο οι επιθέσεις συνεχίστηκαν (63 νεκροί αντίπαλοι) με σημαντικότερες αυτή στις 27 Ιουλίου όταν 8 πρώην αντάρτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα και τις εκτελέσεις ανώτερων αξιωματικών όπως του Αμπντέλ Σαλάμ , επικεφαλής του 5ου Σώματος και του ταξίαρχου Ταλάλ Κασέμ , αμφότεροι πρώην αντάρτες.

Τέλη του μήνα πολιτοφύλακες ( NDF ) των Δρούζων ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες με τους πρώην αντάρτες του 5ου Σώματος έχοντας τουλάχιστον 13 νεκρούς και οι άνδρες του 5ου Σώματος 12 νεκρούς. Οι συνολικοί τραυματίες ξεπέρασαν τους 80. Στις 16 Οκτωβρίου ο πρώην επικεφαλής της αντάρτικης ομάδας al-Bunyan al-Marsous Operations Room έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων έξω από το σπίτι του. 

Στις 8 Νοεμβρίου ένα σημείο ελέγχου των υπηρεσιών πληροφοριών της Αεροπορίας καταλήφθηκε κοντά στο Καράκ από άνδρες του 5ου Σώματος των πρωην ανταρτών στην ύπαιθρο της Νταράα και όλο το προσωπικό του  (8) σκοτώθηκε ενώ άλλοι 12 στρατιώτες σε διαφορετικά σημεία αιχμαλωτίστηκαν . Η 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία ξεκίνησε μια επίθεση προσπαθώντας να εισβάλει στην πόλη αλλά απέτυχε. Παρ' όλα αυτά συνέχισε τα πυρά με όλμους ενώ περίπου 400 άνδρες και 10 άρματα συμμετείχαν στην επιχείρηση. Μια αντιπροσωπεία από την 8η Ταξιαρχία από το 5ο Σώμα  έφτασε στο σημείο και έπιασε τα σημεία ελέγχου για να σταματήσει τις συγκρούσεις και κατόπιν εισήλθε στην πόλη. 


Σε 7 μήνες, η ταξιαρχία του 8ου σώματος του 5ου σώματος επέκτεινε την περιοχή ελέγχου της, εκδιώκοντας τις δυνάμεις της κυβέρνησης και τις φιλοϊρανικές μονάδες από τη Μπόσρα και την ύπαιθρο σχεδόν σε ολόκληρη την πρώην περιοχή του FSA στην ανατολική ύπαιθρο της Νταράα από τη λεωφόρο  M5 έως σύνορα με το Σουεϊντάχ.


Οι επιχειρήσεις το διάστημα 8-10 Νοεμβρίου.
Πηγή Twitter/Suriyak

Σημειώσεις

(1)https://arabic.sputniknews.com/military/201710311027099718-%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%8A%D8%A7-%D8%AC%D9%8A%D8%B4-%D9%81%D9%8A%D9%84%D9%82-%D8%AE%D8%A7%D9%85%D8%B3-%D8%AF%D8%A8%D8%A7%D8%A8%D8%A7%D8%AA/

(2)https://www.syriahr.com/en/113842/



Πηγές

-From Insurgents to Soldiers: «Τhe Fifth Assault Corps in Daraa, Southern Syria»,Abdullah Al-Jabassini.

-Syrian Observatory for Human Rights

-mei.edu

-english.enabbaladi.net.

-english.alaraby.co.uk

Λογαριασμοί Twitter : QalaatalMudiq, syria_map, Suriyak, syria_map, QalaatM, Syria_Rebel_Obs.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Συνέχιση των μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, 4 έως 7 Οκτωβρίου.

Επιχειρήσεις 

Η κατάσταση στο μέτωπο κατά τη διάρκεια της 4ης Οκτωβρίου, ήταν σταθερή αλλά οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν με ένταση. Περίπου στις 09:00, το Υπουργείο Αμύνης του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι Αρμενικές δυνάμεις έριξαν πυραύλους στην πόλη Τάρταρ και στον Χοραντίζ ενώ το Υπουργείο Άμυνας του Αρτσάχ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έβαλλαν κατά της Στεπανακέρτ. Μάλιστα από βίντεο πολίτη φαίνεται ότι οι Αζέροι έκαναν χρήση βλημάτων διασποράς προσπαθώντας να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στους αμάχους. 

Φορτηγό στις εγκαταστάσεις των Αζέρων στο Mingacherin
όπου πραγματοποιήθηκε αρμένικη επίθεση.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, η Γκάνια δέχθηκε βομβαρδισμό. Το Αρμενικό Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι αυτός προήλθε από την επικράτειά του ενώ το Αρτσάχ ανέλαβε την ευθύνη, δηλώνοντας ότι οι Αρμενικές δυνάμεις είχαν στοχεύσει και καταστρέψει τη στρατιωτική αεροπορική βάση της Γκάνια. (Πηγή Serge/4 Οκτ/18.38). Επίθεση δέχθηκε και το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Mingacherin με πυραύλους Smertch.

Προσβολή αρμένικου άρματος με Uav (Loitering munition) Harpon.

Από βίντεο που εξέδωσε το αζερικό ΥΠΑΜ φαίνεται η προσβολή 2 αρμάτων μάχης Τ-72, εκ των οποίων ένα Τ-72Β, ενός πολλαπλού εκτοξευτή BM-21, δύο αυτοκινούμενων πυροβόλων 2S3 Akatsiya, ενός φορτηγού Ural 4320 και ενός φυλακίου. Όλα τα παραπάνω χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση Uav Harop, ισραηλινής κατασκευής. Οι Αρμένιοι με τη σειρά τους δημοσίευσαν τα χτυπήματα και την καταστροφή ενός άρματος μάχης Τ-72 που βλήθηκε από πολύ κοντινή απόσταση, περίπου 20 μέτρων με RPG, ενός ακόμη άρματος μάχης Τ-72 (πηγή φωτογραφιών lostarmour, στοιχείο 25918) και 2 λοιπών οχημάτων που δεν ταυτοποιήθηκαν αλλά αναφλέγησαν και καταστράφηκαν. Επίσης, ένα Uav Orbiter-1k επίσης καταρρίφθηκε και προήλθε στην αρμένικη κατοχή σχεδόν άθικτο (ηλεκτρονική παρεμβολή ή αστοχία υλικού). 

Σε βίντεο του infoteka24.rl φαίνονται περίπου 15 νεκροί Αζέροι στρατιώτες σε ορεινό δρόμο. Αν και δεν είναι γνωστό αν οι συγκεκριμένοι έπεσαν στο πεδίο με τις ίδιες συνθήκες που επικρατούν στο βίντεο, πάντως σίγουρα το πυκνά ομιχλώδες τοπίο με την περιορισμένη ορατότητα στα 20 μέτρα σίγουρα θα ευνοούσε τους Αρμένιους από τη δυσχέρεια στην αζέρικη υποστήριξη με τα Uav. Στο μέτωπο του χωριού Μadaghis, όπου οι Αζέροι εισήλθαν στο χωριό και αποχώρησαν επί τόπου, έκαναν μια προσπάθεια από τον βόρειο δρόμο (έχει γίνει geolocation της θέσης τους)προς το χωριό. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε σε συντριβή. Δύο με τρία φορτηγά οχήματα που έκαναν απόπειρα να διέλθουν δέχθηκαν πλήγματα με ΑTGM και καταστράφηκαν. Σε δεύτερο χρόνο, μια δύναμη 80 περίπου ανδρών του πεζικού προσπάθησε το ίδιο, από το ίδιο γυμνό και ακάλυπτο πεδίο. Εκεί, δέχθηκε έναν καταιγισμό πυρών πυροβολικού, όλμων και ATGM με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 εξ αυτών να είναι νεκροί ή τραυματίες.

Το σημείο βόρεια της Madaghis όπου οι αζέρικες επιθέσεις
είχαν πλήρη αποτυχία.

Η αζέρικη πλευρά δημοσίευσε βίντεο με λάφυρα 10 φορτηγά Ural 4320/Kakaz, 5 στοιχεία όλμων που σύμφωνα με αυτήν περιήλθαν στην κατοχή τους, στο νότιο τμήμα του μετώπου, σε αυτό της Jabrayil μαζί με 3 Τ-72 από προγενέστερο χρόνο. (Πηγές ΝΚObserver/4 Οκτ/18.49, COIN_TR, RALee85/feed/609) . Σε αυτό δρουν και οι δυνάμεις μισθοφόρων του SNA των οποίων η σύσταση αποτελείται από Τουρκμένους μαχητές της «Μεραρχίας Sultan Murad» και «Ταξιαρχίας Suleyman Shah» με μηνιαίο μισθό 1.500 δολαρίων (πηγή SOHR). Σε δημοσιευμένο βίντεό τους, φαίνονται οι δυνάμεις τους να έχουν επικρατήσει σε μια θέση Αρμενίων όπου 4 είναι νεκροί, 2 εκ των οποίων είναι με πολιτικά ρούχα, πιθανόν τοπικούς εθελοντές.(Πηγή Archer83Able/4 Οκτ/20.53) Oι Τουρκμένοι με τη σειρά τους έχουν αρκετές απώλειες αφού αναφορά κάνει λόγο για 55 σωρούς που επιστράφηκαν στη Συρία. (Twitter/Elizrael). Ο όποιος ισχυρισμός τους για προέλαση σε εκείνον τον τομέα με κατάληψη 7 χωριών και της πόλης Jabrayil, κρίνεται έως τώρα αστήρικτος αφού η θέση των μαχητών του SNA με Geolocation δείχνει να είναι εκτός όλων αυτών των σημείων.

Χάρτης στο νότιο τμήμα των επιχειρήσεων. Η λευκή γραμμή είναι η προέλαση
που ανακοίνωσαν οι Αζέροι, η πράσινη όμως είναι αυτή που έχει επιβεβαιωθεί.
Με κόκκινο κύκλο το σημείο όπου φαίνεται σε βίντεο μισθοφόροι του SNA 
να είναι σε αρμένικη θέση. Με κίτρινο η γραμμή πριν τις συγκρούσεις.
Πηγή GermanAt.

Η 5η Οκτωβρίου κύλησε με αρκετά μικρότερη ένταση. Οι Αζέροι ανακοίνωσαν την κατάληψη του χωριού Ταλίς, 8 χιλιόμετρα βορειότερα της Madaghis και 6 από το πιο πρόσφατο σημείο που αποκρούστηκαν. Να σημειωθεί ότι το χωριό είχε ήδη επισημανθεί ότι καταλήφθηκε από μερικές πηγές (Krummaper/Twitter) από τις 2 Οκτωβρίου. Παρουσίασαν 3 άρματα μάχης που κατέλαβαν (2 Τ-72Α, 1 Τ-72Β), φορτηγά και αρκετό πολεμικό υλικό που άφησαν πίσω οι Αρμένιοι, 9Μ111 Fagot ATGM, D-30 πυροβόλα 122 χλστ, βλήματα κλπ (RALee85/feed 653). Στις 6 Οκτωβρίου βρίσκονταν και στον οικισμό Chaxirli στον νότιο τομέα και ορισμένοι χάρτες δείχνουν να έχουν έρθει στην κατοχή τους 1-2 διπλανά χωριά. Η πυκνή ομίχλη και ο βροχερός καιρός ανέστειλαν τις επιχειρήσεις της ημέρας. Ένα ακόμη βίντεο που δημοσιεύτηκε δείχνει το χτύπημα αζέρικου άρματος T-72 με ATGM, ενώ οι Αρμένιοι προέβησαν και στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων Tochka-U. 

Στις 7 Οκτωβρίου βίντεο δείχνει την είσοδο των Αζέρων στο χωριό Σουκουρμπειλί, στον νότιο τομέα, της Τζαμπραγίλ, ακόμα όμως μακριά από την  γραμμή που έχουν ανακοινώσει ότι κατέχουν. Στον ίδιο τομέα οι Αρμένιοι χτύπησαν αποθήκη πετρελαίου και κομβόι φορτηγών ανεφοδιασμού των Αζέρων. Οι Αρμένιοι δήλωσαν ότι εκεί έχουν πραγματοποιήσει τακτική υποχώρηση από ορισμένα σημεία, αλλά ακόμα παραμένει άγνωστο αν αυτό ισχύει ή πραγματοποίησαν αναγκαστική υποχώρηση.

Αζέροι στρατιώτες στην πόλη Ταλίς.


Αποτίμηση

Αν ο αντικειμενικός σκοπός των Αζέρων ήταν η φθορά των Αρμενίων τότε μπορούμε να πούμε ότι ως ένα βαθμό αυτό ήταν επιτυχές. Τα τουλάχιστον 59 άρματα μάχης/τεθωρακισμένα που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν σίγουρα αποτελούν ένα αξιοπρόσεκτο κενό αν στο κοντινό μέλλον οι επιχειρήσεις συνεχιστούν. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και ο μεγάλος αριθμός φορτηγών, πολλαπλών εκτοξευτών και το λοιπό πολεμικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε. Ένας έντονος πόλεμος φθοράς είναι κάτι που σίγουρα η Αρμενία δεν θα ήθελε, δεδομένου του «μπάτζετ» που διαθέτει αλλά και του γεγονότος ότι είναι απελπιστικά μόνη. Στον αντίποδα, το Αζερμπαϊτζάν, με άφθονους πόρους, με την υλική και μη- μισθοφόρους του SNA, τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό-υποστήριξη της Τουρκίας, της υλικής βοήθειας του Ισραήλ και την έμμεση υποστήριξη της Γεωργίας που έχει παραδώσει τον εναέριο χώρο στην Τουρκία βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική θέση.

Αν ο αντικειμενικός σκοπός ήταν η αποκόμιση εδαφών τότε τα αποτελέσματα, έως τώρα μετά από 10 περίπου μέρες, είναι ισχνά. Μερικά μόνο τετρ/χλμ βρίσκονται ξανά, επιβεβαιωμένα, στην  κατοχή των Αζέρων , εκτός αν αυτή η πολιτική, του σταδιακού «ξηλώματος» εδαφών αποτελεί την καθιερωμένη.


Τα περιορισμένα εδαφικά κέρδη των Αζέρων έως τις 6 Οκτωβρίου
στο ΒΑ και ΝΑ τμήμα του μετώπου. Ως ελάχιστη
περιοχή υπολογίζεται γύρω στα 145 τ.χλμ
95 στον βόρειο και 50 στον νότιο τομέα.
Πηγή :ryanmofarrell


Ένα εξαιρετικό άρθρο για τα διδάγματα που μπορούν να εξάγει κάποιος από τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι αυτό. Υπογραμμίζεται πώς η πυκνότητα των αισθητήρων στο σύγχρονο πεδίο μάχης αλλάζει την ισορροπία στον πόλεμο συνδυασμένων όπλων. Σημειώνεται ότι τα αποσπασματικά βίντεο συνήθως δείχνουν ελιγμούς αρμάτων μάχης, όταν το καμουφλάζ είναι δύσκολο να διατηρηθεί, και ότι σε ανάλογη περίπτωση δυτικές δυνάμεις θα έπρεπε εξίσου να τις κάνουν αν επρόκειτο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της μάχης. Τα βίντεο έχουν επίσης επιλεγεί ως παραδείγματα επιτυχιών του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά δείγματα για τις αρμενικές δυνάμεις να σκάβουν, να αποκρύπτουν θέσεις, να οχυρώνονται και να αναπτύσσουν δολώματα/ομοιώματα, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.



Πηγές

armen.press

APA.AZ

infoteka24.rl

rusi.org

Syrian Observatory for Human Rights


Twitter/ Serge, NKObserver, Coin_TR, RALee85, Krummaper,Idliben, Elizrael,Archer83Able, GeromanAT, MilitaryMaps, MrRevinsky,ryanmofarrell, aldin_ww.


Λογαριασμοί telegram.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Αποτίμηση και χρονοδιάγραμμα των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας (Αρτσάχ) και Αζερμπαϊτζάν (27/9 έως 3/10).

 Επιχειρήσεις

Η σύγκρουση στην ούτως ή άλλως «θερμή» περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ξεκίνησε όταν στις 08:03 (σύμφωνα με την ανακοίνωση της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Αρτσάχ) οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έριξαν πυρά πυροβολικού και πραγματοποίησαν εναέριες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων αλλά και οικισμών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στεφανάκερτ. Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι η αρμενική πλευρά είχε επιτεθεί, προφανώς για να μη χαρακτηριστεί επιτεθέμενο, και ότι είχε ξεκινήσει μια αντεπίθεση ως απάντηση. 

Στις συγκρούσεις, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανέπτυξε άρματα μάχης, πυροβολικό, πυραυλικά συστήματα, uav και αεροσκάφη κοντά στο μέτωπο και προσπάθησε να προελάσει. Μέχρι το απόγευμα, το  Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι είχε καταλάβει επτά χωριά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κάτι που όμως δεν επαληθεύτηκε από καμία απόδειξη. Το πιθανότερο είναι να πήρε θέσεις σε εγκαταλελειμμένα χωριά στη «no man's land» περιοχή. Οι παρακάτω πληροφορίες αφορούν μόνο επιβεβαιωμένα γεγονότα μέσω οπτικοακουστικού υλικού. Οι αναφορές στην ημερομηνία απώλειας κάθε μέσου γίνεται σύμφωνα με την αναφορά της πηγής. 


Φάλαγγα τ/θ και αρμάτων μάχης των Αζέρων την πρώτη 
μέρα των επιχειρήσεων. Σε ακάλυπτο πεδίο έγιναν βορά 
στα αρμενικά όπλα.


Σε οπτ/κο υλικό από την αρμένικη πλευρά, φάλαγγες οχημάτων των Αζέρων κινούνταν σε ανοιχτό πεδίο, αποτελώντας ιδανικό στόχο για το αρμένικο πυροβολικό και τα ATMG. Δύο Τ-72Μ1 δέχθηκαν πυρά και αναφλέγησαν όπως και ένα όχημα διάσωσης IMR-2. (Πηγή RALee85/feed127,131,135,141-145) Μια ακόμη φάλαγγα τεθωρακισμένων BMR-2 κινήθηκε ακάλυπτα με αποτέλεσμα 2 έως 4 οχήματα να βληθούν, κάποια από αυτά να πάρουν φωτιά και να καταστραφούν. Στις απώλειες προστέθηκε ένα ακόμη Τ-72. Γενικά η πρώτη προσπάθεια των Αζέρων χαρακτηρίζεται από δυσκινησία, απροσεξία, λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες και αποτυχία.


Α/Α σύστημα 9K35 Strela-10 των Αρμενίων πριν την 
καταστροφή του από Uav Bayraktar TB2.



Τη μέρα για τα αζέρικα όπλα έσωσαν τα καίρια χτυπήματα των Uav, που θα αποδειχθεί και ο βασικός παράγοντας των επιτυχιών των Αζέρων, από Bayraktar TB2 στα Α/Α 9K35 Strela-10 και 9Κ33 Osa. (Πηγή RALee85 155, Oryx, COIN_TR και το Υπ.Αμ. Αζερμπαϊτζάν) Μέσα σε 2 ημέρες τουλάχιστον 9 εξ αυτών είχαν καταστραφεί από τα uav. Την επόμενη ημέρα τα χτυπήματα συνεχίστηκαν και ως στόχοι επιλέχθηκαν και 2 BMP-2 των Αρμενίων (μια πηγή αναφέρει ότι το ένα ήταν S1 Gvozdika), ένα Τ-72 καθώς και μια ομάδα πεζικού που έκανε το λάθος να είναι συγκεντρωμένη σε ένα σημείο με αποτέλεσμα 8 εξ αυτών να βρουν τον θάνατο. (RALee85/feed 168-172, 197). Η αρμένικη πλευρά ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει στους 31. Στον αντίποδα, οι Αρμένιοι κατέστρεψαν ένα BTR-82A (RALee85/feed 175), 4 πιθανά BMP-2-πρόκειται για μια φάλαγγα σε στενό δρόμο σε όρος όπου η κάθε πλευρά αναφέρει την άλλη ως θύματα, 3 επιβεβαιωμένα και διέρευσαν φωτογραφίες νεκρών Αζέρων και των εγγράφων τους, 9 στον αριθμό. Ως υποστήριξη είχαν πολλαπλούς εκτοξευτές BM-21 Grad και όλμους 82 χλστ .


Οχήματα φλεγόμενα σε ορεινό δρόμο. Έκαστη πλευρά 
καταλογίζει στην αντίπαλη τις απώλειες.


Απαλλαγμένη πλέον από μέρος της Α/Α ομπρέλας των Αρμενίων, η αζερική αεροπορία και τα uav, όπου επιχειρούν τουρκικά Bayraktar, ισραηλινά Hermes-450, Orbiter-1K, Harop κλπ, χτυπούν 3 άρματα μάχης των Αρμενίων Τ-72 (RALee85/feed 218-223), D-30 πυροβόλο των 122 χλστ καθώς και εφοδιοπομπή με φορτηγά Ural-4320. Στις 29/9 οι Αρμένιοι ανακοινώνουν ότι έχουν χάσει σύνολο 84 άνδρες, όσον αφορά το έμψυχο υλικό. Οι Αζέροι θα χάσουν με τη σειρά τους έναν εκτοξευτή MRLS ,6 τουλάχιστον άρματα μάχης/IFVs, ένα Uav καθώς και ένα διπλάνο Αn-2 (RALee85/feed 229,233,234,238,257). Οι Αζέροι μετέτρεψαν έναν στόλο από τα παμπάλαια An-2 σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία είχαν ρόλο παρατήρησης αλλά και δολώματος για τον εντοπισμό Α/Α συστημάτων και την καταστροφή τους σε δεύτερο χρόνο από τα uav. 


Φωτογραφία με το στόλο An-2 των Αζέρων.

Η πιο σημαντική απώλεια για τους Αρμένιους ήταν η κατάρριψη ενός Su-25. Οι Αρμένιοι δήλωσαν ότι ένα τουρκικό F-16 , που απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Γκάνια , κατέστρεψε το Αρμενικό Su-25 , σκοτώνοντας τον πιλότο. Την ανάμιξη τουρκικού αεροσκάφους αρνήθηκαν και το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία. Την επόμενη μέρα, το Αρμενικό Υπ.Εξ. κυκλοφόρησε εικόνες από τα συντρίμμια του Su-25.


Το καταρριφθέν Su-25.



Φάλαγγα φορτηγών οχημάτων των Αρμενίων. Όλα
καταστράφηκαν από χτυπήματα Uav.



Στις 30 Σεπτεμβρίου οι μάχες συνεχίστηκαν με αρκετές απώλειες για τους Αρμένιους. Οι Αζέροι χρησιμοποίησαν κατα κόρον τα uav, προφανώς τα τουρκικά με Τούρκους χειριστές οι οποίοι είχαν αποκομίσει τεράστια εμπειρία στα πεδία της Λιβύης, της Συρίας και του Ιράκ, με αποτέλεσμα 6 άρματα μάχης Τ-72 να καταστραφούν ή να υποστούν μεγάλες ζημιές, 6 BM-21, 1 BM-27 Uragan, 4 θέσεις πυροβόλων D-20 και D-30, ένα 2S3 Akatsiya των 155 χλστ. Να σημειωθεί ότι κάθε χτύπημα δεν σημαίνει και καταστροφή του στόχου. Ιδίως τα άρματα μάχης Τ-72 φάνηκε πολλές φορές να έχουν υποστεί ελάχιστη ή μικρή ζημιά (ενδεικτικό πολλές φορές αποτελεί το ίδιο το βίντεο καθώς αν ο στόχος έχει υποστεί μεγάλη ζημιά ή έχει καταστραφεί το αφήνει να «φανεί» και το αντίθετο). Αρκετά χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν με τα Uav IAI Harop, ισραηλινής κατασκευής, που αποτελεί μόνο του το βλήμα, σαν «Uav-καμικάζι».


Χτύπημα Uav των Αζέρων σε ομάδα πεζικού.
Τα χτυπήματα αυτά έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο 
ηθικό των στρατιωτών.




 Οι Αρμένιοι κατάφεραν να ρίξουν την ίδια ημέρα/ή να δείξουν στη δημοσιότητα, κομμάτια απο καταρριφθέντα 9 Uav μεταξύ των οποίων ήταν ένα Orbiter-1K, ένα Hermes-450, 1 Harop καθώς και 4 An-2 διπλάνα. (Πηγή RALee85/feed 276-279,284,291,292, 319,321,336). Ακόμη κατέστρεψαν 2 Τ-72 των Αζέρων και 3 οχήματα ακόμη που ήταν δυσδιάκριτο να ταυτοποιηθούν. Ομάδα Αζέρων στρατιωτών έπεσε μάλλον σε ενέδρα με αποτέλεσμα να υποστούν βαριές απώλειες και να χάσουν μόνο σε εκείνο το σημείο 32 στρατιώτες. Στο πλευρό των Αζέρων βρίσκονται και άνδρες του SNA , ως μισθοφόροι, που μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια της Τουρκίας. Οι αριθμοί τους κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως 1.200 άτομα και μέρος από αυτούς προέρχεται από τον στρατιωτικό σχηματισμό της «Μεραρχίας Sultan Murat».

Αζέροι νεκροί, 32 στον αριθμό, προφανώς έπειτα από 
επιτυχή ενέδρα.


.
Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από τον στρατό του Αρτσάχ
με την κατάρριψη ενός uav (27/9).



Ο απολογισμός για την 1η Οκτωβρίου ήταν βαρύτερος για τους Αρμένιους καθώς οι Αζέροι δημοσιοποίησαν οπ/κο υλικό με την καταστροφή 10 στοιχείων BM-21 Grad, 4 στοιχείων πυροβολικού D-30, ενός Osa 9A33 και 2 Τ-72. Να σημειωθεί ότι οι Αρμένιοι είχαν προβεί σε εκτεταμένες γραμμές χαρακωμάτων και οχύρωσαν κάθε θέση του πυροβολικού τους. Οι περισσότερες απώλειες των Αζέρων πιθανόν να οφείλονταν στις εύστοχες βολες του αρμένικου πυροβολικού και γι αυτό να αποτέλεσε τον βασικό στόχο μετά την εξουδετέρωση της Α/Α άμυνας. Ο παράγοντας όμως των Uav τους άφηνε έκθετους. Την ίδια ημέρα καταγράφηκαν 2 καταρρίψεις An-2 των Αζέρων, ενός Harop και καταστροφή ενός ΒΜP-3. Στις 2 Οκτωβρίου κυκλοφόρησαν φωτογραφίες ενός BTR-82A και 2 Τ-90S των Αζέρων που κατάφεραν να καταλάβουν οι Αρμένιοι καθώς και ένας αριθμός νεκρών Αζέρων στρατιωτών. (Πηγή RALee85.feed 479).


Τα 3 καταληφθέντα οχήματα των Αζέρων.


Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιχειρησιακή βολή S-300 στο Ερεβάν με επιτυχία καθώς προσβλήθηκαν 2 τουλάχιστον στόχοι, προφανώς uav. Καταρρίφθηκε ακόμη ένα uav και ένα An-2 και ένα Τ-72 καταστράφηκε ενώ τις απογευματινές ώρες άλλα 2 υπέστησαν ζημιές. Οι Αζέροι επιδόθηκαν σε ένα ακόμη μπαράζ με τα uav καταστρέφοντας/προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον 13 Τ-72 και 4 MT-LB/BMP το διάστημα 2-3 Οκτωβρίου (RALee85/feed 477,517,530) ενώ έχασαν ακόμη 3 Τ-72 (RALee85/feed 525,528).  Δύο βίντεο από την πλευρά των Αρμενίων δείχνουν έκαστο 8 με 11 νεκρούς Αζέρους στρατιώτες.

Παρ' όλες τις ανακοινώσεις των Αζέρων για προέλαση δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη γραμμή του μετώπου. Και οι 2 πλευρές ανακοίνωναν υπερβολικά διογκωμένους αριθμούς για τις απώλειες της αντίπαλης πλευράς, καθαρά για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Απογευματινές ώρες της 3ης Οκτωβρίου οι Αζέροι ανακοίνωσαν την κατάληψη του χωριού Madaghis χωρίς όμως να συνοδεύσουν την ανακοίνωση με αποδείξεις μέχρι τις βραδινές ώρες της 3ης Οκτωβρίου όπου και δημοσιεύτηκε σχετικό βίντεο. Αυτό αποτέλεσε και την πρώτη πραγματική προώθηση των Αζερων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. 

Αζέρος στρατιώτης υψώνει τη σημαία της χώρας του στη Madaghis.
Χαρακτηριστικό των σφοδρών συγκρούσεων είναι η σχεδόν
ολοκληρωτική καταστροφή των πέριξ κτηρίων.

Οι ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει σημαντικές απώλειες ανθρώπινων και υλικών και στις δύο πλευρές. Σε μια εξαιρετική δουλειά που έκανε το ιστολόγιο oryxspioenkop.com ανέλυσε όλες τις επιβεβαιωμένες απώλειες υλικού μελετώντας προσεκτικά το υλικό που διατέθηκε και από τα δύο αντιμαχόμενα μέρη. 


Η γραμμή του μετώπου άλλαξε ελάχιστα μέχρι τις 
3 Οκτωβρίου. Καταλήφθηκε η πόλη Μανταγίς. 
Πηγή χάρτη : MilitaryMaps



Σε συνάρτηση με το οπτ/κό υλικό από την ανάρτηση των προαναφερθέντων λογαριασμών αλλά και υλικού που κυκλοφορεί στο telegram μπορούν να καταμετρηθούν οι εξής απώλειες : 42 με 51 άρματα μάχης (32 με 35 ανάλογα με την πηγή) και τεθωρακισμένα για τον Αρμένικο Στρατό κατεστραμμένα ή με ζημιές, 22 στοιχεία πυροβολικού/πολλαπλούς εκτοξευτές (υπάρχει ταύτιση αριθμού), ένα μαχητικό Su-25, 34-36 φορτηγά και 12 στοιχεία Α/Α. Η συντριπτική πλειοψηφία των βαρέων οχημάτων ακινητοποιήθηκε από χτυπήματα των uav ως εκ τούτου πολλά εξ αυτών φέρουν μικρές ζημιές και η πλειονότητα μπορεί να επισκευαστεί αν καταφέρουν και ανακτήσουν/ανασύρουν τα οχήματα.

Στον αντίποδα οι Αζέροι έχουν υποστεί 32 με 36 απώλειες σε άρματα μάχης (19 ταύτιση αριθμού) και τ/θ, 5 έως 8 διπλάνα An-2 και 10 με 14 Uav. Από αυτά 5 έχουν ταυτοποιηθεί ως Harop. Επίσης έχουν χάσει επιβεβαιωμένα ένα ελικόπτερο Mi-8 (γεγονός που δεν αναφέρεται στον Oryx) και πιθανόν ένα Mi-17.

Στο έμψυχο υλικό οι Αρμένιοι ανακοίνωσαν ότι έχουν 202 νεκρούς ενώ μια διαρροή ονομάτων Αζέρων στρατιωτών κάνει λόγο για 243 νεκρούς, η πηγή όμως είναι αρμένικη. Οι Σύροι/Τουρκμένοι έχουν υποστεί έως τώρα 14 επιβεβαιωμένες απώλειες ως νεκρούς ενώ οι αναφορές κάνουν λόγο για 30 με 64 στο σύνολο. Αν και προφανώς μέσα στον ορυμαγδό προπαγάνδας είναι πολύ δύσκολο να καταμετρηθούν ή να υπολογιστούν οι απώλειες , οι παραπάνω αν δεν είναι πραγματικές είναι αληθοφανείς και σε λογικά νούμερα.

Συμπεράσματα

Από μερικά πρόχειρα συμπεράσματα σε πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο, προκύπτει πως ενδεχομένως οι Αζέροι προχώρησαν σε επιθετικές ενέργειες, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, ικανοποιώντας παράλληλα την Ρωσική πλευρά, η οποία και επιθυμούσε την άσκηση πιέσεων προς την Αρμενική κυβέρνηση, η οποία δεν ακολουθεί την περπατημένη φιλορωσική στάση των προκατόχων της, καθώς και την Τουρκία. Η τελευταία επιθυμεί διακαώς την επέκταση της επιρροής της στον Ισλαμικό και Τουρκικό/Τουρανικό κόσμο.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο οι δύο πλευράς μάχονται σε μια περιοχή λίγο μεγαλύτερη από την Αττική, με έδαφος ορεινό και πετρώδες και παρατάσσουν κατά κύριο λόγο δυνάμεις Πυροβολικού. Οι Αζέροι κάνουν μαζική χρήση Μ.Ε.Α (Uav) διαφόρων τύπων, με τα τουρκικά μοντέλα να φέρουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πέραν αυτών, οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει μικρό αριθμό ελαφρών δυνάμεων σε φυλάκια, παρατηρητήρια και περιπολίες, εμπλεκόμενοι σε μικρές επιδρομές με την στήριξη αεροπορικών πυρών ή πυροβολικού.

Δεν υπάρχει κάτι το αξιοσημείωτο ούτε στα υλικά, πέραν ορισμένων μονάδων που φέρουν κράνη κέβλαρ και θώρακες προστασίας και ορισμένες Αζέρικες μονάδες οι οποίες φάνηκαν να φέρουν Τουρκικά τυφέκια ελευθέρας σκοπεύσεως. Πέραν αυτών, η εικόνα είναι η τυπική των μετασοβιετικών στρατευμάτων είναι σχετικά χαμηλού επιπέδου για τα σύγχρονα δεδομένα. Η κατάσταση αυτή βαραίνει με ευθύνες κυρίως την αζέρικη πλευρά η οποία διαθέτει ένα 4πλάσιο ΑΕΠ από τους Αρμένιους.

Στα θετικά μπορεί να προσάψει κάποιος τα σχετικά καλά χαρακώματα Αρμενίων, την οχύρωση σε κάθε στοιχείο πυροβολικού,τους θωρακες, δεδομένου ότι μιλάμε για παλαιούς στρατούς, την κατάρριψη αρκετών Uav πάρα τα μειωμένα μέσα κλπ. Στα συν Αζερων η προσαρμογή στα νέα δεδομένα του σύγχρονου πολέμου στον τομέα των Uav και αξιοποίηση τους που αποτέλεσε την ειδοποιό διαφορά στην παρούσα σύγκρουση 

(Περισσότερα για τα Uav εδώ https://amynagr.blogspot.com/2020/10/blog-post.html?m=1&fbclid=IwAR3Lfg1-Y38qxf7tebKKFC8YBov5QgM6p7GbzwBIVkhXRuSJpN9VdCUeJ7A ). 

Και οι 2 πλευρές έδειξαν στοιχεία αυτοσχεδιασμού όπως η μετατροπή των An-2 των Αζέρων σε ΜΕΑ και η τοποθέτηση εξαιρετικών ομοιωμάτων στόχων από τους Αρμένιους.


Ομοίωμα στόχου των Αρμενίων. Η ομοιότητα με πραγματικό
οπλικό σύστημα δεν επέτρεψε στους Αζέρους να αντιληφθούν
η διαφορά ούτε σε δεύτερο χρόνο, αφού δημοσιεύτηκε
από τον ΥΠΑΜ τους.



Πηγές

lostarmour.info

oryxspioenkop.com

Syrian Observatory for Human Rights.

MilitaryMaps

Twitter : RALee85 (προτιμήθηκε ευρέως το συγκεκριμένο από την εξαιρετική δουλειά με την ανάρτηση πολλών οπ/κών μέσων καθώς και της αντικειμενικότητάς του),  TheDeadDistrict,Oryxspioenkop, Rebel44CZ,Zinvor,COIN_TR1, 301_AD, ErmitJ,Krummapper,ASBMilitary, Aldin.

Λογαριασμοί του telegram.